Ontmoeten is begroeten, wel zonder hand in ziekenhuis Rivierenland

16 september 2021

Begroeting Groen En Rood

 

 

In Ziekenhuis Rivierenland vindt een (officiële) begroeting voortaan zonder handen schudden plaats. Voor een aantal patiëntengroepen was dit al gebruikelijk, omdat zij een verlaagde weerstand hebben en door het schudden van handen lopen ze een extra risico. Ook door de coronapandemie was het handen schudden tijdelijk stopgezet. Ziekenhuis Rivierenland wil nu graag doorpakken en met andere begroetingsmanieren zorgen voor een welkom gevoel en aandacht voor patiënt en bezoeker.  

Veiligheid voor patiënten en medewerkers  

Artsen zijn al langere tijd voorstander van het stoppen met handen schudden, vanwege het grote risico op kruisbesmetting: het doorgeven van bacteriën, virussen of infecties door fysiek contact. Zeker in het zogenaamde griepseizoen is dit altijd een punt van discussie. Bij bijvoorbeeld longpatiënten is het daarom al veel langer normaal dat zorgmedewerkers en patiënten elkaar geen handen geven, maar elkaar op een eigen wijze begroeten. Voor de patiënt, die al een verlaagde weerstand heeft, is dit veel veiliger. Ook medewerkers lopen minder risico, omdat ze per dag meerdere patiënten zien.  

Wendy Bosboom, lid raad van bestuur en neuroloog: “we wilden al langer overstappen naar een andere, minder fysieke manier van begroeten. De coronapandemie is een extra aanleiding om dit nu definitief te gaan doen. Landelijk is er discussie over of alleen handhygiëne niet voldoende is en of we er voor de ziekenhuizen een landelijke afspraak van moeten maken. Wij hebben besloten niet op dit beleid te wachten en te doen wat het beste voelt: een veilige omgeving voor onze patiënten en medewerkers. Dat wil niet zeggen dat we natuurlijk helemaal niet begroeten. Het is een zeer belangrijk moment voor patiënten en zorgverleners, een moment van welkom heten en vertrouwen bouwen. Wij vertrouwen erop dat iedereen daarin een begroeting kiest die bij de persoon past.

Mogelijke begroetingen

 

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)