Regionale samenwerking voor nazorg van coronapatiënten in Rivierenland

16 februari 2022

Img 0819

Afgelopen jaar hebben FysioRivierenland en de Paramedische dienst van Ziekenhuis Rivierenland de handen in één geslagen om tot betere nazorg voor coronapatiënten te komen. Met de Hulp van Mura Zorgadvies is het Zorgpad COVID tot stand gekomen. 

De eerstelijns fysiotherapeuten, tweedelijns paramedische dienst en revalidatieartsen van Ziekenhuis Rivierenland en huisartsen in Rivierenland werken nauw samen aan het herstel van patiënten met blijvende klachten na een coronabesmetting. Dat blijft hard nodig, ook twee jaar na de uitbraak van de coronapandemie. Door middel van het zorgpad weten alle zorgprofessionals elkaar snel te vinden en worden patiënten tijdig en gericht naar de juiste zorgverlener verwezen. Op deze manier krijgen patiënten snelle, goede en afgestemde zorg voor een optimaal herstel.

Fysiotherapeut Hugo de Rooij van Ziekenhuis Rivierenland vertelt: “In het zorgpad hebben we afspraken vastgelegd om de patiëntenstroom en zorg tussen de eerste- en tweedelijnszorg te optimaliseren. Daarnaast leren we veel van elkaar over deze nieuwe patiëntengroep. Zo organiseren we ook scholingen onderling. We hebben een sterk netwerk ontwikkeld met de eerstelijnszorg waarop we kunnen vertrouwen. Het voordeel voor de patiënt is dat deze sneller bij de juiste behandelaar terecht komt voor de juiste begeleiding.”

Screeningspoli

De patiëntengroep die blijvende klachten overhoudt na een (meestal relatief milde) coronabesmetting heeft vaak te maken met herstelbelemmerende factoren, bijvoorbeeld stress of angst. Hierdoor kan het lichaam soms niet goed of volledig herstellen. Voor goede begeleiding zijn de korte lijnen tussen de verschillende zorgprofessionals in de regio van belang. Daarnaast is er een screeningspoli opgezet in Ziekenhuis Rivierenland om op één dag patiënten met mogelijk herstelbelemmerende factoren te zien. Na doorverwijzing naar de revalidatiearts kunnen patiënten hier langs alle specialismen zoals fysiotherapie, ergotherapie en medisch maatschappelijk werk. Er wordt dan achterhaald welke herstelbelemmerende factoren er eventueel zijn en welke begeleiding nodig is.

Regionale samenwerking

Ook revalidatiearts Erik Slim is erg blij met het Zorgpad COVID: “De kracht van deze samenwerking zit echt in het regionale verband. Als zorgprofessionals zijn we allemaal toegewijd aan onze patiënten in de regio. We willen een goed en snel herstel voor ze realiseren waarbij we van elkaars ervaring en kennis kunnen profiteren. Dit zorgpad is een mooi begin, ook voor andere patiëntengroepen.”

Feestelijke overhandiging

Op dinsdag 15 februari hebben zorgverleners uit de regio in een online scholing kennis genomen van het zorgpad. Hierna vond een officieel passeermoment van het Zorgpad COVID plaats in Ziekenhuis Rivierenland. Het zorgpad is hierbij overhandigd aan alle betrokken organisaties. Samen is er getoost op dit nieuwe regionale samenwerkingsverband. Zorgpad COVID is een eerste stap in een sterkere paramedische samenwerking in Rivierenland.

(https://www.ziekenhuisrivierenland.nl/over-ons/nieuws)Foto: Toost op Zorgpad COVID. Esther van het Erve (zorgmanager Ziekenhuis Rivierenland), Huub Creemers (Mura Zorgadvies), Liesbeth Rooders (hoofd paramedische dienst Ziekenhuis Rivierenland), Manon de Langen (fysiotherapeut bij Fysio vd Berge), Erik Slim (revalidatiearts bij Ziekenhuis Rivierenland), Hugo de Rooij (fysiotherapeut bij Ziekenhuis Rivierenland) en Joris Brinkkemper (fysiotherapeut bij Fysioteam Art).

(https://rivierenlandprodpwa.azurewebsites.net/home-page/nieuws)Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)