Snel hulp bij herseninfarct dankzij CT-perfusie in Ziekenhuis Rivierenland

29 december 2021

CT Perfusie 2

Op het moment dat iemand een herseninfarct krijgt is grote spoed van levensbelang. Elke minuut telt. Een infarct (verstopping in de bloedbaan) in de hersenen kan er namelijk voor zorgen dat een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt. Hoe langer het duurt voor dit verholpen is, hoe groter de blijvende schade zal zijn. Sinds kort kan de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Rivierenland een CT-perfusie uitvoeren. Hierdoor kunnen patiënten met een infarct beter en sneller geholpen worden.

Daisy Jansen - Verbrugge is radiodiagnostisch laborant in Ziekenhuis Rivierenland en vertelt: “Het is een mooie ontwikkeling dat dit nu ook in ons ziekenhuis kan. Een CT-perfusie is een CT-scan waarbij we contrastvloeistof door een infuus bij de patiënt inbrengen. De vloeistof stroomt mee door het bloed en zorgt voor contrast op de beelden die wij op de computer zien. We sturen deze beelden vervolgens door naar de radioloog. Dankzij deze contrastvloeistof kunnen de radiologen op de beelden precies zien wat het gevolg is van de verstopping en of het verstopte deel nog gered kan worden. Hierdoor hebben we een betere aansluiting op de wensen van de neurologen en SEH-artsen. Zij kunnen vervolgens gerichter medicijnen toedienen waardoor er een grotere kans is om schade te beperken.”

Ook Mariët van der Klis houdt zich als radiodiagnostisch laborant bezig met de CT-perfusie. “Het aantal patiënten wat we krijgen is heel verschillend. Soms krijgen we er twee per dag, soms één per week. Hoe minder, hoe beter natuurlijk. Zodra wij te horen krijgen dat er een spoed aan komt, maken wij de kamer waar de CT-scan staat, vrij. Juist omdat elke minuut telt op het moment dat iemand een herseninfarct krijgt, is het van grote waarde dat wij deze technische handeling nu ook in ons ziekenhuis kunnen uitvoeren. Een ambulance in de regio kan nu direct bij ons terecht in plaats van bij een ander ziekenhuis verder weg. We zijn er als ziekenhuis en ook zeker als afdeling erg trots op.”

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)