Uitslagen direct zichtbaar voor patiënten in MijnZR

059Rd Ziekenhuisrivland030418

Vanaf 13 maart kunnen patiënten van Ziekenhuis Rivierenland onderzoeksgegevens en uitslagen direct inkijken in hun medisch dossier op MijnZR. Tot nu toe zat daar een vertraging op van 7 werkdagen. 

Voordelen

Uit onderzoek blijkt dat wanneer patiënten direct de uitslagen kunnen inzien ze zich beter voorbereiden op een afspraak en daarmee ook beter in staat zijn om samen met de zorgverlener te beslissen over hun behandeling. Ook wordt door directe inzage in uitslagen de actieve betrokkenheid van de patiënt bij diens gezondheid gestimuleerd. 

Inzage blijft een keuze

Het inzien van de uitslagen blijft een eigen keuze van de patiënt. Voordat patiënten hun uitslagen kunnen inzien in het digitale patiëntendossier worden ze ervan bewust gemaakt dat ze een keuze hebben om wel of niet de uitslagen in te zien. Een toelichting op de uitslag krijgen ze bij hun volgende afspraak. Dan kunnen ze hierover ook hun vragen stellen.

Met het direct inkijken van uitslagen voor patiënten sluit Ziekenhuis Rivierenland aan de landelijke trend die ook ondersteund wordt door de medische specialisten en de Patiëntenadviesraad van het ziekenhuis en de landelijke Patiëntenfederatie Nederland.