Ziekenhuis Rivierenland in beweging met als grote aftrap de ZR Traploopweek

19 juni 2023

DSCF5369

Bewegen is goed én belangrijk voor iedereen. Ziekenhuis Rivierenland stimuleert bewegen op verschillende manieren; voor opname, gedurende een behandeling, tijdens de revalidatie, onder medewerkers en buiten het ziekenhuis. Daarom mag Ziekenhuis Rivierenland zich officieel een ‘Beweegziekenhuis’ noemen. In de week van 19 juni wordt dit gevierd tijdens de ZR Traploopweek!

Erik Slim, revalidatiearts vertelt: “In de afgelopen jaren is het belang van bewegen steeds duidelijker geworden. Wanneer je vroeger werd opgenomen in het ziekenhuis, was rust een groot deel van de behandeling. Gelukkig kwamen we erachter dat rust houden in veel gevallen helemaal niet goed is. Het doen van oefeningen en (blijven) bewegen is een belangrijk onderdeel van een behandeling. Soms om te genezen, maar vaak ook om bijvoorbeeld spierkracht te behouden. Daarbij is er wetenschappelijk bewijs dat mensen fitter een operatie uit komen als ze er ook zo fit als mogelijk in gaan. Ook goede voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk, evenals het stuk mentale gezondheid. Al deze onderdelen hangen met elkaar samen.”

Beweegziekenhuis

Ilse Wassenberg, fysiotherapeut: “We zijn heel trots op het feit dat Ziekenhuis Rivierenland een ‘Beweegziekenhuis’ is. We zien bewegen als een heel belangrijk onderdeel van de behandeling. Omdat we werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, kijken we naar wat de patiënt kan. Bijvoorbeeld welke soorten van beweging mogelijk zijn én hoe we de patiënten kunnen stimuleren om ook echt te gaan bewegen.”

Rolinda Janssen, fysiotherapeut vult aan: “Daarom moet de norm worden: ‘bewegen, tenzij het echt niet anders kan’. Hier zetten we verschillende middelen voor in. Zo hebben we goede stoelen op patiëntenkamers die meer uitnodigen om uit bed te komen en hier lekker op te gaan zitten. Verder hebben we voor elke opgenomen patiënt een beweegbord met duidelijke pictogrammen. Zo zien mensen op welke manier ze kunnen bewegen, of er een hulpmiddel nodig is en hoelang ze mogen bewegen. We vinden het belangrijk dat de naasten van een patiënten hiervan weten, zodat zij de patiënt kunnen aanmoedigen om bijvoorbeeld samen een stukje te gaan wandelen. Een kopje koffie kan namelijk op véél meer plekken gedronken worden dan op de kamer. Het zijn soms de kleine dingen die het doen.”

Traploopweek 19 t/m 25 juni

En over kleine dingen gesproken… Met minimale aanpassingen in de keuzes die je maakt, kun je zelf ook meer bewegen in het dagelijks leven. Daarvoor hoef je echt niet drie keer per week naar de sportschool. Daarom organiseren we van 19 t/m 25 juni de ZR Traploopweek. Het ziekenhuis daagt jou uit om de hele week de trap te nemen in plaats van de lift. 

Wanneer je deze week het ziekenhuis bezoekt, ontkom je hier niet aan. Bij alle liften en in ons trappenhuis hebben we borden hangen om je te motiveren. En op de eerste verdieping van het trappenhuis kun je zelf een foto maken als bewijs dat je de uitdaging bent aangegaan. Dus als het kan, neem de trap dan!

Alle nieuws items(https://ziekenhuisrivierenland.nl/nieuws/)