CT-onderzoek algemeen

CT is de afkorting van Computer Tomografie. Een CT-onderzoek is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer afbeeldingen worden gemaakt van de weefsels van het lichaam. Deze scan bestaat uit vele afbeeldingen van dwarsdoorsneden door het lichaam. Hierop zijn de verschillende weefsels te zien, bijvoorbeeld botten, bloedvaten en/of organen.

Voorbereiding

Kleding en sieraden

Tijdens het onderzoek mogen er geen metalen materialen in het te onderzoeken gebied aanwezig zijn. Er kan u dus gevraagd worden sieraden af te doen en kleding uit te trekken. Een hemd of T-shirt met korte mouwen zonder versieringen kunt u wel aanhouden. Neemt u deze zo nodig mee.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon blijven innemen. Ook op de dag van het onderzoek zelf.

Zwangerschap

  • In verband met de röntgenstraling is het belangrijk om te weten
    of u zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Daarom kan het onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).
  • Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek uitgesteld kan worden.

Het onderzoek

  • In de onderzoeksruimte ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening.
  • Het toestel maakt een zoemend geluid.
  • In de ruimte naast de onderzoeksruimte bedienen de laboranten de CT-scanner. U staat in contact met de laboranten via een intercom en grote ramen.
  • Er worden meerdere opnamen gemaakt. De laborant geeft u soms aanwijzingen hoe u moet ademen.
  • Het onderzoek duurt tussen de 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel.