Echografie met weefselonderzoek van de prostaat

De prostaat is een klier die zaadvloeistof produceert. De prostaat ligt aan de onderkant van de blaas. Als een prostaat groter wordt, kunt u plasproblemen krijgen.

U heeft een vergroting van de prostaat. Meestal is een vergroting goedaardig, maar het kan ook kwaadaardig zijn. Daarom wil de uroloog stukjes weefsel uit uw prostaat halen, zodat dit onder de microscoop kan worden onderzocht. Om uw prostaat te kunnen bekijken op een beeldscherm, gebruikt de uroloog een echo. Om de stukjes weefsel weg te kunnen halen, is een inwendig onderzoek nodig. Dit wordt via de anus gedaan. De uroloog brengt de naald via de anus en de endeldarm in de prostaat. Hij of zij haalt met de naald stukjes weefsel uit de prostaat weg. De binnenkant van de endeldarm is (bijna) gevoelloos. Het weghalen van het weefsel is daarom niet pijnlijk. Het weggenomen weefsel wordt onder een microscoop onderzocht.

Lees meer in de folder

Meer informatie leest u in de folder Echografie met weefselonderzoek(https://rivierenland-web-prod.azurewebsites.net/media/yb4judjn/152249_weefselonderzoek.pdf)