Echografie van het hart via de slokdarm zonder verdoving

Bij een echografie van het hart wordt het hart in beeld gebracht met behulp van onhoorbaar geluid. De opnames worden gemaakt via een slang die in de slokdarm ingebracht wordt. 

Voorbereiding

Eten en drinken

Vanaf 5 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten of drinken. Medicijnen kunt u wel met een beetje water innemen.

Vervoer

Zorg dat u met een begeleider naar het onderzoek komt. De verdoving heeft invloed op uw rijvaardigheid. 

 

Het onderzoek

Verdoving

Voor het onderzoek verdooft de arts uw keel met spray. Wanneer u een gebitsprothese draagt, neem deze dan uit uw mond. De spray wordt via uw mond in uw keel gespoten. De spray heeft een bittere smaak en veroorzaakt een droge en dikke keel. Ook heeft u tijdelijk minder controle over het slikken; dit vindt u misschien onprettig, maar het kan geen kwaad.

Elektroden plakken

Na de verdoving neemt u plaats op de onderzoekstafel. De laborant plakt dopjes (elektroden) van het ECG-apparaat op uw borst. Hiermee wordt uw hartritme geregistreerd. Er staat geen stroom op de  elektroden. Vervolgens vraagt de arts u op uw linker-zijde te gaan liggen, met uw hoofd iets naar voren gebogen. Zo verloopt het inbrengen van de echoscoop het gemakkelijkst.

Het inbrengen van de echoscoop

De echoscoop is een buigzame slang. Via de punt van de slang kunnen echo-opnamen van (de achterzijde van) uw hart gemaakt worden. De cardioloog brengt de echoscoop in uw mond en vraagt u om de scoop in te slikken. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn dan lukt het het beste. Uw ademhaling wordt door de scoop op geen enkele wijze belemmerd. U kunt wat last krijgen van speekselvorming. De arts adviseert u om niet meer te slikken en het speeksel uit uw mond te laten lopen.

Opnamen maken

Op het moment dat de scoop in uw slokdarm ingebracht is, maakt de cardioloog echo-opnamen van uw hart. Daarbij brengt hij/zij de scoop in verschillende posities. Dit kan kriebelen.

De scoop blijft 5 à 10 minuten in de slokdarm. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Als het onderzoek is afgelopen, verwijdert de cardioloog de echoscoop.
U kunt u weer aankleden. Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis. De verdoving heeft invloed op uw rijvaardigheid. Denkt u aan begeleiding voor uw vervoer naar huis.

U mag tot 1 uur na het onderzoek niet eten of drinken. Omdat uw keel
nog verdoofd is, zou u zich gemakkelijk kunnen verslikken. Begin
daarom met het drinken van een glas water. Als dit goed gaat, kunt u ook weer gaan eten wat u gewend bent. 

Uitslag

De uitslag wordt bij uw volgende bezoek aan de polikliniek besproken door uw behandelend arts.