Lymfescintigrafie

De lymfevaten zijn in het hele lichaam nodig om lymfevocht af te voeren. Bij onvoldoende afvloed kan lymfe-oedeem ontstaan. De lymfescintigrafie geeft de arts informatie over dit proces.

Nucleaire Geneeskunde maakt gebruik van licht radioactieve stoffen om organen en weefsels af te beelden en om inzicht te krijgen in de functie hiervan. Deze methode van onderzoek wordt scintigrafie genoemd.

Voorbereiding

Als u elastische kousen of drukverband draagt, moet u dezen vlak vóór het onderzoek uit-/afdoen. Als u hier hulp bij nodig heeft, dan kan de laborant u helpen.

Kleding

Wanneer er foto's gemaakt worden van uw armen moeten hand- en 
halssieraden worden afgedaan. Bij opnamen van uw benen moeten sokken en schoenen uit worden gedaan.

Zwangerschap

Het nucleair geneeskundig onderzoek wordt aangepast wanneer u zwanger  bent of de kans op zwangerschap bestaat. Het is dus belangrijk dit voor het onderzoek aan ons te melden.

Borstvoeding

Radioactieve stoffen kunnen in de moedermelk terechtkomen. Als u borstvoeding geeft, laat ons dit dan weten voor het onderzoek. Wij bespreken dan met u of het nodig is de borstvoeding tijdelijk te stoppen.

Het onderzoek

U neemt plaats op uw rug op de onderzoekstafel. De nucleair geneeskundige geeft u een injectie tussen de 1e en 2e teen of vinger en tussen de 2e en 3e teen of vinger. Direct na de injecties worden er gedurende 30 minuten foto's gemaakt van uw benen of armen. De laborant zet de camera vlak boven uw lichaam. Er zal u gevraagd worden zoveel mogelijk uw tenen of vingers te bewegen tijdens het scannen, dit stimuleert de lymfe afvloed.

Hierna heeft u ongeveer 1 uur en 15 minuten pauze, u kunt hierbij de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten. Het is belangrijk dat u deze tijd zoveel mogelijk in beweging blijft.

Vervolgens komt u op de met u afgesproken tijd weer terug op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant maakt nogmaals enkele foto's van uw benen of armen. Dit duurt ongeveer 20 minuten

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u alles normaal blijven doen. Wel adviseren wij kleine kinderen niet langer dan een half uur op schoot te nemen gedurende de rest van de dag om ze niet onnodig aan straling bloot te stellen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelend specialist op het met u afgesproken tijdstip.

Goed om te weten

Straling

De hoeveelheid straling is erg weinig en levert geen gevaar op voor u of uw omgeving. De toegediende vloeistof is maar een korte tijd radioactief en verlaat veelal het lichaam bij het plassen.