PET/CT-scan

Bij een PET/CT- scan worden eventuele ontstekingen of kanker in beeld gebracht. Uw organen en weefsels worden op twee manieren in beeld gebracht.

Het onderzoek

PET-scan

Hierbij wordt een radioactieve stof in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze stof gaat naar eventuele zieke organen en weefsels toe. De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. Met een PET-scan maakt de arts hier gebruik van. Hij dient een radioactieve stof toe die op dezelfde manier als suiker in de cellen wordt opgenomen. Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. De straling die deze stof uitzendt, wordt door de scanner opgevangen en in beelden omgezet.

CT-scan

Hierbij brengen we met röntgenstralen de grootte, ligging en vorm van uw organen en weefsels in beeld. Als uw specialist het nodig vindt, krijgt u ook een CT-scan met contrastvloeistof. Deze twee scans worden achter elkaar met hetzelfde apparaat gedaan.

De PET/CT-scan wordt gemaakt in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Bezoekadres: Koekoekslaan 1, 3435 CM Nieuwegein.