Röntgenonderzoek van de maag

Bij het onderzoek maken wij röntgenopnamen van uw maag met behulp van een contrastmiddel. Een contrastmiddel zorgt ervoor dat uw maag en eventuele afwijkingen goed zichtbaar zijn op de opnamen.

Voorbereiding

Eten en drinken

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is.

De dag voor het onderzoek
Vanaf 22.00 uur moet u nuchter blijven. Dat betekent dat u niet mag eten en drinken.

De dag van het onderzoek
Vandaag moet u nuchter blijven tot na het onderzoek. Dat betekent dat u niet mag eten en drinken. U mag ook niet roken.

Kleding

Het is prettig om tijdens het onderzoek een hemdje of een T-shirt te dragen dat u makkelijk kunt aan- en uittrekken. Deze mag geen prints, versieringen, knoopjes, ritsen en haakjes hebben.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? U kunt deze tijdens de voorbereiding gewoon innemen. Ook op de dag van het onderzoek. Dit kan tot 1 uur voor het onderzoek met zo min mogelijk water. Wacht anders tot na het onderzoek.

Mensen met diabetes (suikerziekte)

  • Gebruikt u insuline en moet u nuchter zijn voor het onderzoek? Dan kan het nodig zijn de insulinedosis te verlagen. Overleg met uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige hoe u de medicatie kunt aanpassen.
  • Neem iets te eten mee, zodat u na het onderzoek meteen kunt eten.

Zwanger, zwangerschapswens of borstvoeding

  • Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het CT-onderzoek uitgesteld kan worden.
  • Heeft u een zwangerschapswens? Dan kan het CT-onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).
  • Geeft u borstvoeding? Dat is geen probleem. U kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.

Het onderzoek

  • Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastmiddel te drinken. Hierdoor wordt de maag beter zichtbaar op de röntgenopnamen.
  • De opnamen worden gemaakt in verschillende richtingen. Zo kan de radioloog uw maag goed bekijken.
  • U wordt tijdens het onderzoek een aantal keer gevraagd om te draaien.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. U kunt iets te eten of te drinken meenemen voor na het onderzoek.
  • Het contrastmiddel wordt niet door het lichaam opgenomen. Het verlaat uw lichaam via de ontlasting. Hierdoor kan uw ontlasting de eerste dagen wit of lichtgekleurd zijn.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.