Het verhaal van Ziekenhuis Rivierenland

De handen ineen voor een gezond Rivierenland

“Een patiënt wordt wakker aan beademing. Ze kan niet praten, maar wil mijn hand niet loslaten.
Pijn? Nee, schudt ze. Benauwd? Nee, schudt ze. Bang? Nee, schudt ze.
Dan vraag ik: Wilt u gewoon even mijn hand vasthouden? Ja, knikt ze geestdriftig. Hoe fijn is het, als je alleen door je hand aan te bieden iemand kunt helpen”

Patiënten leggen hun grootste goed - hun gezondheid -  in onze handen. Daarom is het onze missie om hen altijd de beste kennis, ervaring en aandacht te bieden. Zij kunnen in ons ziekenhuis vertrouwen op mensen zoals de verpleegkundige die hier boven wordt geciteerd. Medewerkers met hart voor de patiënt.

Wortels in de regio
Ziekenhuis Rivierenland is ontstaan uit de fusie van vier kleine ziekenhuizen in Tiel en Culemborg. Het ziekenhuis heeft daarmee diepe wortels in de regio en een grote verbondenheid met z’n inwoners. Dat resulteert in een zorgaanbod dat past bij de thema’s van deze regio. Was een ziekenhuis in de begindagen een ‘gasthuis’; in onze tijd brengen we onze kennis ook buiten onze muren, naar de patiënten toe. Alleen zó kunnen we onze zorg het beste laten aansluiten op dat wat de patiënt nodig heeft.

Zorg voor elkaar
De hardwerkende, gastvrije inwoners van het Rivierengebied hebben zorg voor elkaar hoog in het vaandel. Deze waarde zit daarmee in ons DNA verankerd. We kennen elkaar en zorgen voor elkaar. We zijn niet voor niets hèt mensenziekenhuis; patiënten voelen zich gezien en gehoord. Daar zijn we trots op! We beoefenen ons vak al meer dan 100 jaar met ons hoofd, met onze handen en met ons hart. Met korte lijnen en een nuchtere houding; de betrokkenheid en betrouwbaarheid die de regio zo eigen zijn.

Het ziekenhuis is, samen met de buitenpoli’s in Culemborg en Beneden Leeuwen, groot genoeg om een volwaardig pakket gezondheidszorg te bieden en klein genoeg om persoonlijke zorg te leveren. Daarbij is het uitgangspunt: genezen is goed maar voorkomen is beter. We besteden veel aandacht aan laaggeletterdheid en een gezonde, rookvrije levensstijl met de juiste voeding en voldoende beweging. Daar hoort ook aandacht bij voor de context van de patiënt en zijn sociale omgeving.

Continu verbeteren
Ervaren medewerkers staan voor de kwaliteit van onze zorg.  We willen dat die kwaliteit, en de veiligheid van onze zorg, voldoen aan het hoogst denkbare internationale kwaliteitskeurmerk JCI.  Dat betekent continu verbeteren en iedere dag opnieuw hard werken om dit waar te maken.  Daarmee verdienen we iedere drie jaar opnieuw deze accreditatie.

Samen met en voor de patiënt
We geloven in samenwerking. Dat doen onze 1500 medewerkers en de meer dan 200 vrijwilligers, maar dat doen we ook met onze patiënten, met verwijzers en met andere zorginstellingen. Door de handen ineen te slaan en de kennis van patiënten, verwijzers en zorgprofessionals te bundelen, zetten we gezondheid op nummer één. Samenwerken doen we ook met het St Antonius Ziekenhuis, over en weer verwijzen we patiënten naar elkaar om samen de beschikbare kennis en capaciteit optimaal in te zetten. Zo slaan we de handen ineen voor een gezond Rivierenland.