19 juli 2019 Bevolkingsonderzoek borstkanker: en daarna?

Vanaf de zomer worden vrouwen in Tiel en omgeving uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Als er een afwijking ('knobbeltje') wordt ontdekt en u moet naar het ziekenhuis: wat dan?

De mammapolikliniek heeft een duidelijker en kortere routing voor patiënten gekregen. Voortaan gaat iedereen met een afwijking in de borst eerst naar de afdeling Radiologie, voor beeldvormend onderzoek. De radioloog bespreekt meteen de uitslag met de vrouw of man die het  onderzoek heeft gehad. Is er niets aan de hand dan kunt u gerustgesteld naar huis.

Mocht er wel iets te zien zijn dan neemt de radioloog meteen een biopt van de afwijking en krijgt u twee dagen daarna een afspraak met de medisch of verpleegkundig specialist om de uitslag en een eventueel behandelplan te bespreken.

Op de mammapolikliniek werken medisch en verpleegkundig specialisten die deskundig zijn op het gebied van afwijkingen in de borst. Dat kunnen goedaardige afwijkingen zijn maar het kan ook borstkanker zijn. Een afwijking in de borst kan onzekerheid geven daarom vinden wij het belangrijk dat u snel duidelijkheid krijgt over de diagnose.

Van alle afwijkingen in de borst heeft ongeveer 70 procent niets met borstkanker te maken, maar de betreffende vrouwen of mannen hebben wel de onzekerheid dat ze niet weten of ze wel of geen borstkanker hebben.

Met bovenstaande aanpak hebben we een snelle route ontwikkeld waarbij u na uiterlijk twee werkdagen terecht kunt op de afdeling Radiologie. Indien nodig heeft u twee dagen daarna een afspraak om een en ander te bespreken.

Lees meer over onze Mammapolikliniek