12 april 2020 Blijf niet doorlopen met medische klachten

De huisartsen en het ziekenhuis van regio Rivierenland roepen de inwoners op om vooral wél de huisarts te bellen in het geval van medische klachten. De indruk bestaat dat mensen op dit moment de zorg willen ontzien of zelf artsen en het ziekenhuis willen vermijden in verband met het Corona-virus.

"We snappen die gevoelens heel goed", zegt Marcel Knijnenburg, voorzitter crisisteam huisartsenzorg Gelders Rivierenland. "Maar mijn collega’s en ik worden wel bezorgder over de mensen zónder Corona. We zien relatief weinig mensen met hartproblemen of heftige buikpijn, terwijl die natuurlijk nog steeds voorkomen. Mensen komen dan te laat of helemaal niet. Dat is voor niemand goed en bovendien niét nodig!"

Raad van bestuursvoorzitter Marc Hendriks van Ziekenhuis Rivierenland onderschrijft deze stelling. "Ook wij zien beduidend minder mensen op onze spoedeisende hulp. Voor een deel is dat te verklaren door minder verkeersongevallen en minder sportletsel, maar dat kan niet de hele verklaring zijn. Bovendien hebben wij als ziekenhuis nu juist zorg uitgesteld die uitgesteld kán worden, om zo medische capaciteit vrij te hebben voor zorg die je niet graag uitstelt, naast de Corona-zorg."

Landelijk beeld
Door het hele land wordt dit effect van de Corona-crisis gezien en baart het zorgen. Juist omdat het zorgsysteem ondertussen goed is ingericht om de capaciteit zo goed mogelijk te benutten. Dat betekent dat er gewoon ruimte en tijd wordt ingepland voor zaken waarmee je beter niet kunt wachten. Marcel Knijnenburg: "Een versleten knie kan immers best een paar weken uitgesteld worden, maar hartproblemen zien we toch graag snel in de praktijk." Hij wijst erop, dat mensen dus ontzettend goed geluisterd hebben naar het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. "Alleen vergeten ze hun eigenbelang."

Eigenbelang
Marc Hendriks: "Natuurlijk is het eigenbelang óók om niet besmet te raken, daarom worden patiënten met luchtwegklachten gescheiden van mensen met overige medische problemen. In ons ziekenhuis vindt de zorg voor besmette patiënten in volledig afgeschermde delen van het ziekenhuis plaats. Daarnaast houden wij overal rekening met de afspraak om 1,5 meter afstand te bewaren en krijgen patiënten die verkouden zijn een mondkapje. Kortom: niemand hoeft onnodig medische zorg uit te stellen, je kunt met een gerust hart voor een afspraak naar het ziekenhuis komen."