18 juni 2020 Ziekenhuis Rivierenland: waardegedreven zorg voor geboortezorg helpt ons steeds beter te worden!

Hoe ervaren bevallende vrouwen ons ziekenhuis en hoe kunnen we onze geboortezorg steeds beter laten worden? Dat is een belangrijke vraag voor Ziekenhuis Rivierenland, reden om deel te nemen aan het SAZ waardegedreven zorg programma voor geboortezorg. In dit programma wisselen wij gegevens en ervaringen uit met 15 andere regionale SAZ ziekenhuizen. Bijzonder is dat bij ons ziekenhuis ook het Netwerk Geboortezorg Rivierenland  betrokken is.

Het programma richt zich op het uitwisselen van data en ‘best practices’, waardoor de deelnemende ziekenhuizen optimaal kunnen leren van elkaars ervaringen. Hiervoor kijken de deelnemende ziekenhuizen gedurende 18 maanden ‘bij elkaar in de keuken. ’

Manon Haneveer, Unitmanager Vrouw en Kind centrum: “ Als afdeling Verloskunde hebben wij een goede naam, maar ik denk dat je altijd beter kunt worden. Daarom ben ik blij met deze samenwerking: je ziet de cijfers van vergelijkbare ziekenhuizen en wie op welk gebied beter presteert. Daardoor kun je optimaal van elkaar leren en daar wordt de patiënt uiteindelijk beter van.”

Lianne Zondag, verloskundige bij verloskundigenpraktijk De Toekomst in Geldermalsen voegt toe: “Het programma geeft input uit de praktijk, het is praktisch ingestoken en prikkelend”.

Over het SAZ programma waardegedreven zorg

De regionale SAZ ziekenhuizen zijn in 2018 gestart met het programma waardegedreven zorg. Via interactieve dashboards krijgen de deelnemende ziekenhuizen laagdrempelig toegang tot informatie over hun eigen prestaties ten opzichte van elkaar.

Het programma is in 2018 gestart voor de patiëntgroepen darmkanker en heupfractuur, waaraan ZR ook gaat aansluiten. In 2020 zijn er inmiddels 22 SAZ ziekenhuizen actief in het waardegedreven zorg programma. Zij werken samen op zeven patiëntgroepen: darmkanker, heupfractuur, borstkanker, galblaas, liesbreuk, geboortezorg en hartfalen.