26 mei 2021 Hoge opbrengst Roparun ‘Home edition’ voor mensen met kanker

Het Ziekenhuis Rivierenland Roparun Team 166 heeft met allerlei acties dit weekend een bedrag van € 6.775 opgehaald. Het bedrag is bestemd voor palliatieve zorg aan mensen met kanker, iets waar de stichting Roparun zich al dertig jaar voor inzet.

De beroemde Roparun van Hamburg/Bremen of Parijs naar Rotterdam, altijd in het pinksterweekeinde, kon dit jaar niet doorgaan vanwege corona. De meeste Roparun teams uit Nederland, Frankrijk en België hielden het dit weekend bij (klein)schalige activiteiten in de eigen regio. Zo ook ons ZR-team. De ‘echte Roparun’ werd nagebootst met een trainingseditie. Het 30 mensen tellende team maakte er met deze Home edition vanuit Kapel-Avezaath een groot succes van. Fietsers, chauffeurs, navigators, cateraars, masseurs en hardlopers trokken 36 uur lang samen op. En legden in totaal 360 kilometer af door het Rivierenland.

Bij de start om 6.00 uur ’s morgens sprak Wendy Bosboom, lid Raad van Bestuur, haar grote waardering uit voor het team en vervolgens liep zij de eerste 8 km mee met de eerste lopers. “Het ziekenhuis laat zich eigenlijk niet stoppen, niet door wind, niet door regen, niet door omstandigheden. Het is echt fantastisch dat onze mensen voor mensen met kanker, die het moeilijk kunnen hebben, dit toch doorzetten in het Pinksterweekend, om het leven van mensen met kanker aangenamer te maken.”

Afwisseling genoeg

De routes door het Rivierenland brachten veel afwisseling. De ene route ging van Est, Neerijnen, Opijnen, Heesselt, de Waalbandijk naar Passewaaij, de andere route van Erichem, Buren, Zoelmond, Beusichem, Rijswijk, Maurik en Ingen naar Medel. Ook het weer was afwisselend, met buien, wind en wolken, maar op het laatst ook een lekker Pinksterzonnetje. Hoge opbrengst Roparun ‘Home edition’ voor mensen met kanker. In de nacht was het vooral donker en af en toe nat, de temperatuur bleef ruim boven het vriespunt.

Loten, aardbeien en Flipjes

Met de Roparun wordt geld ingezameld voor het goede doel. Daarvoor heeft het team loten verkocht en er is huis-aan-huis gecollecteerd in Tiel. Ook zijn er aardbeien, geraniums en Ingense molenkoeken verkocht, zowel in de stad als bij het Toon Hermans Huis. Voor de liefhebbers waren er Flipje-haakpakketten, waarvan er zestien stuks werden verkocht en daarnaast nog twee kant- en-klare Flipjes.

Opperbeste stemming

De stemming in de teams was opperbest: ook al was het afzien door de lange afstand en het slaapgebrek, het plezier om samen op pad te zijn en een teamprestatie neer te zetten had de overhand. Peggy van Vliet (POK) was mee als fietser en navigator en genoot met volle teugen: “Weer een geweldig weekend met het fantastische team. Ondanks het weer en de lichamelijke ongemakken geeft het weer een blijvende lach en voldaan gevoel, omdat je weer een steentje hebt bijgedragen aan het goede doel.” Eva Bel (verpleegkundige/coördinator op M4) deed mee als hardloper en legde in totaal méér dan een marathon af. “Door mijn werk in het ziekenhuis besef ik des te meer dat gezond zijn het meest kostbare in het leven is. Daarom loop ik in Team 166. Een sportieve uitdaging die je niet alleen loopt maar samen en dat alles voor een mooi doel!”

Tevreden teamcaptain

Teamcaptain Petra Sterenberg: “Voor ons voelde deze editie als een echte Roparun. Alsof we die van 2020 alsnog hebben ingehaald. In de stad en op het basiskamp hing de sfeer zoals we die voelen tijdens een normaal Pinksterweekend. Eén ding heb ik erg gemist, de knuffels en een stevige handdruk. Maar de band is er, ook op afstand. Je voelt het in je lijf. Ik ben ontzettend trots op het team en het is een eer de teamcaptain te zijn van team 166.” De echte Roparun is uitgesteld naar het weekend van 2 en 3 oktober. Dan is er een aangepaste route door de heuvels van Zuid-Limburg. Een bijzondere editie, want dan vieren we 30 jaar Roparun.

Volop in de media

Omroep Gelderland kwam filmen: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6966056/Zorgverleners-rennen-voor-het-goede-doel

De Gelderlander maakte een reportage. https://www.gelderlander.nl/tiel/roparunners-geven-niet-op-tijdens-alternatieve-loop-in-kapel-avezaath-echt-het-gevoel-dat-ik-iets-tegen-kanker-kan-doen~afd4e4a2/

De Roparun-organisatie deed verslag vanuit de stad. https://vimeo.com/552581922 vanaf 3.09:49 en interviewde de teamcaptain: https://roparun.nl/nl/2021/05/team-166-petra-is-een-wonder-woman/