5 mei 2022 Internationale Dag van de Handhygiëne

Handhygiëne is altijd en overal voor iedereen belangrijk, maar helemaal in een ziekenhuis! Daarom organiseert de Wereld Gezondsheidsorganisatie (WHO) op 5 mei de Internationale Dag van de Handhygiëne, om zorgmedewerkers bewust te maken van het belang van handhygiëne. Ook Ziekenhuis Rivierenland doet hieraan mee met een ‘high five’-bericht op social media.

We weten dat via de handen virussen en andere ziekteverwekkers makkelijk kunnen overgaan van de ene op de andere persoon. Door goede handhygiëne wordt die kans zo klein mogelijk. Het ziekenhuis heeft een strikt beleid als het gaat om handhygiëne. Op alle werkplekken hangen ruim voldoende desinfectiepompjes voor zorgverleners. Er is een intern netwerk van aandachtsvelders infectiepreventie. Met een UV-lamp worden regelmatig metingen gehouden om te controleren of iedere zorgverlener de handhygiënetechniek goed toepast. De resultaten worden bijgehouden en zijn onderwerp van gesprek, om steeds maar weer het belang van handhygiëne uit te dragen.

De high five staat symbool voor de ‘vijf momenten van handhygiëne’, oftewel een vaste routine om overal en altijd handhygiëne toe te passen. Op onderstaande kaart zijn deze momenten te zien. Deze momenten vinden doorlopend plaats tijdens het verlenen van zorg.

Kijk ook eens op World Hand Hygiene Day 2022 (who.int)