6 september 2019 Jodiumzaadjes bij operatie borstkanker

Ziekenhuis Rivierenland hanteert een nieuwe methode om een tumor in de borst te markeren. Bij deze nieuwe manier worden radioactieve jodiumzaadjes gebruikt. Dit heeft als voordeel dat er tijdens de operatie minder weefsel hoeft weggehaald te worden. Daardoor is het resultaat mooier.

Soms is een afwijking in de borst niet voelbaar. Voorheen plaatste de radioloog dan een draadje in de tumor. Dit draadje steekt uit de borst en dat is ongemakkelijk voor de patiënt. Bij de operatie volgt de chirurg het draadje om precies te weten waar de tumor zit. Chirurg Maartje Sier (staand op de foto): “Bij de nieuwe methode kunnen we preciezer opereren. Het jodiumzaadje geeft een klein beetje radioactieve straling af. Dat is zo weinig dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Het is net voldoende om met een detector het zaadje op te sporen. We kunnen zo heel nauwkeurig opereren. Dat levert cosmetisch een beter resultaat op: de borst blijft meer intact.”

Korrel hagelslag
Vóór de operatie plaatst de radioloog tijdens een kleine ingreep een jodiumzaadje in de tumor. Anneke van Lieshout, radioloog (zittend op de foto): “We gebruiken meestal een echoapparaat om het jodiumzaadje op de goede plek in de tumor te zetten. Dat kan al een tijd vóór de operatie. In enkele gevallen kan het zijn dat de patiënt eerst een chemobehandeling krijgt om de tumor kleiner te maken. Soms is de tumor na deze behandeling zelfs niet meer terug te vinden en helpt het jodiumzaadje om te zien waar de tumor gezeten heeft. Daarnaast brengen we het jodiumzaadje ook in lymfeklieren in de oksel in wanneer hier kwaadaardige cellen in zitten.”

Het jodiumzaadje is van metaal en zo groot als een korrel hagelslag. Het blijft in de borst zitten tot de operatie en wordt dan samen met de afwijking verwijderd.