8 mei 2020 Nieuwe tijdelijke ingang ziekenhuis

Vanaf 8 mei heeft Ziekenhuis Rivierenland een nieuwe, tijdelijke ingang in de vorm van een witte tent bij de hoofdingang. In deze tent doen we navraag om te zorgen dat u zo snel mogelijk op de juiste plek komt en om de drukte te spreiden. Daarnaast worden vragen gesteld om na te gaan of u klachten heeft die mogelijk op het coronavirus kunnen wijzen.

Lees alvast de screeningsvragen

Heeft u klachten die mogelijk op het coronavirus kunnen wijzen, dan krijgt u van ons een neusmondmasker. Via de tent komt u in het ziekenhuis. Daar ziet het er anders uit dan anders. Er zijn aanpassingen gedaan om te zorgen dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. De looproutes zijn aangepast, er geldt nu éénrichtingsverkeer en er zijn nieuwe uitgangen. De routes staan met groene pijlen op de grond aangegeven. Na uw bezoek gaat u door een andere uitgang naar buiten, gemarkeerd door een groene pijl met UIT op de grond. Wilt u alvast weten hoe u moet lopen dan kunt u hier de nieuwe plattegrond bekijken. Begeleiders zijn in principe niet toegestaan (ook niet bij gynaecologie), tenzij de patiënt echt niet zonder kan.

Ook de taxistandplaats is verplaatst. Wordt u door een taxi opgehaald in het ziekenhuis? U vind de taxistandplaats bij de nieuwe uitgang B. Taxi's mogen patiënten wel bij de hoofdingang afzetten.

Zorg komt weer op gang
De maatregelen hangen samen met het opschalen van de zorg. Het ziekenhuis pakt de zorg voor alle patiënten, met of zonder het coronavirus, weer op. Dat gebeurt gefaseerd. We maken de komende weken afspraken met patiënten die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben die niet langer kan worden uitgesteld. Het besluit welke patiënten naar het ziekenhuis kunnen komen, wordt weloverwogen genomen door de verantwoordelijke arts, samen met de huisarts. Deze patiënten worden telefonisch uitgenodigd om naar het ziekenhuis te komen. Tijdens dit gesprek krijgen zij ook een aantal vragen over klachten die kunnen wijzen op het coronavirus. Heeft een patiënt klachten? Dan moet de afspraak nog even wachten.

Veilig
Door al deze maatregelen is het ziekenhuis in principe een veilige plek. Patiënten, bezoekers en medewerkers zonder coronaklachten hoeven om die reden dan ook geen mondmasker te dragen in het ziekenhuis.

Veel gestelde vragen

Waarom dragen zorgmedewerkers geen mondmasker of andere beschermingsmiddelen, óók niet als ze dichter dan 1,5 meter bij mij in de buurt komen?
Door de voorzorgsmaatregelen bij de voordeur, voor zowel patiënten, medeweerkers als bezoekers, is het ziekenhuis in principe een veilige plek en dragen medewerkers geen mondmasker.

Hoe weet ik zeker dat ik als patiënt niets overdraag op andere (kwetsbare) patiënten of zorgverleners?
Als iedereen zich aan de regels houdt, is het ziekenhuis een veilige plek. Dus: houdt 1,5 meter afstand, volg de looproutes, desinfecteer uw handen en hoest of nies in uw elleboog.

Screeningsvragen bij binnenkomst ziekenhuis (witte tent)

Bij de ingang van het ziekenhuis (witte tent) zullen we u de volgende vragen stellen:

1. Heeft u vandaag of in de afgelopen drie dagen last gehad van:
  • snotteren
  • hoesten
  • niezen
  • verkoudheid
  • keelpijn
  • kortademigheid
  • reuk- en smaakverlies
  • een grieperig gevoel
  • een koortsig gevoel

2. Bent u de afgelopen 2 weken bij huisarts of in het ziekenhuis geweest in verband met de bovenstaande klachten?

3. Moet u (nu of in de afgelopen 3 dagen) slijm ophoesten?