12 november 2021 November: extra aandacht voor herkennen van prostaatkanker

Het is november en in deze maand vragen zorgverleners altijd aandacht voor prostaatkanker. Een ziekte waar 1 op de 10 mannen mee te maken krijgt, vooral op een latere leeftijd. Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 2500 mannen aan prostaatkanker. Voor borstkanker krijgen vrouwen de mogelijkheid mee te doen aan een bevolkingsonderzoek. Zou dat voor mannen dan ook moeten, om tijdig prostaatkanker op het spoor te komen?

Nee, zegt Paula Harskamp. Zij werkt als verpleegkundig specialist op de afdeling Urologie van ons ziekenhuis. ”Een verhoogde PSA-waarde in het bloed kan duiden op prostaatkanker maar dit hoeft niet. De PSA-waarde kan namelijk ook verhoogd zijn door een blaasontsteking, een ontstoken prostaat of wanneer de prostaat vergroot is. Je hebt dus geen zekerheid. Vaak is bij klachten aanvullend onderzoek nodig, zoals een MRI-scan of biopsie.”

Aanhoudende plasklachten

Aanhoudende plasklachten kunnen een signaal zijn dat er iets mis is met de prostaat. De prostaat is een klier, zo groot als een kastanje, die achter de penis ligt. Hij speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van sperma. Een tumor in de prostaat kan heel langzaam ontstaan en langzaam groeien. Daardoor hebben veel mannen het niet eens door tijdens hun leven. Bijvoorbeeld omdat ze nooit klachten hebben gekregen.

Mannen moeten wel waakzaam zijn als het gaat om plasklachten. “Als je een keer nadruppelt na het plassen is dit niet gelijk een reden om naar de huisarts te gaan. Maar als de klachten zich wekenlang blijven voortzetten is het wel verstandig om het te laten onderzoeken. Heb je klachten zoals bloedplassen dan moet je niet afwachten en direct bij je huisarts langsgaan. Als de huisarts dan vervolgens constateert dat verder onderzoek nodig is word je naar het ziekenhuis doorverwezen.”

Behandelmethodes

Paula: “In ziekenhuizen wordt gewerkt met de Gleason score. Die geeft aan hoe agressief de prostaatkanker is. Afhankelijk van de hoogte van de score bekijken we met de patiënt of er een behandeling nodig is, en zo ja welke. Bij een lage score kan actief volgen in de vorm van periodieke controles genoeg zijn. Er is dan geen operatie of bestraling nodig. Bij een hoge score kan bestraling of het verwijderen van de prostaat wel nodig zijn. De soort behandeling die een patiënt nodig heeft hangt ook af van de klachten. Bijwerkingen van behandelingen kunnen bepaalde klachten soms verergeren. We bespreken dit daarom nauwkeurig met elke patiënt. We adviseren wat het beste is maar de patiënt heeft uiteraard het laatste woord.”

Samenwerking

Ziekenhuis Rivierenland werkt nauw samen met o.a. het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht en daardoor kunnen we de beste zorg bieden. Elke week vinden er overleggen plaats waarbij de artsen en verpleegkundig specialisten van deze ziekenhuizen elke patiënt bespreken. Hierdoor is de kwaliteit van de zorg hoog. Deze manier van samenwerken zorgt voor veel kennis, wat ertoe leidt dat het niet uitmaakt in welk ziekenhuis je behandeld wordt. Daardoor kun je ook in Ziekenhuis Rivierenland rekenen op de beste zorg.