14 december 2018 Rookvrij ziekenhuis: vragen en antwoorden

Ziekenhuis Rivierenland wordt op 1 januari 2019 rookvrij. Dat betekent dat er op het hele ziekenhuisterrein niet meer gerookt mag worden. Niet door personeel en niet door bezoekers of patiënten. Daarmee ondersteunt  Ziekenhuis Rivierenland de actie Rookvrije Generatie, die door vele andere instellingen in de streek, de huisartsen en overheden is overgenomen. Doel is kinderen niet meer te confronteren met rokende volwassenen, zodat ze zelf niet meer op het idee komen te beginnen met roken. We willen medewerkers niet verbieden te roken, maar anderen helpen er niet aan te beginnen.

Enkele van de meest voorkomende vragen over het rookvrije ziekenhuis, en de antwoorden erop:

• Waarom?

Ziekenhuis Rivierenland is een plek waar je beter van wordt. Roken maakt ziek. Bovendien willen we niet dat kinderen met roken in aanraking komen of het zien. Ook vooruitlopend op overheidsbeleid: vanaf 2025 mag niet meer in of bij zorginstellingen worden gerookt

• Waar mag je allemaal niet meer roken?

Roken mag nergens meer

• Waar mag ik wél roken?

Buiten het ziekenhuisterrein

• Wordt het gebruik van e-sigaretten ook tot "roken" gerekend?

Alle vervangers van tabak zijn, net als tabak zelf, niet meer toegestaan

• Gaan de abri’s dan ook weg?

Die worden in december van het ziekenhuisterrein verwijderd

• Mag ik dan op straat gaan staan?

Daar heeft het ziekenhuis geen zeggenschap over, maar we zien het liever niet

• Kan dat dus wel?

Wanneer u de gewone voorzorgsmaatregelen neemt en het verkeer in de gaten houdt, kan dat.

• Als ik toch rook, krijg ik dan een boete?

Nee, wel is het zo dat aan beveiligers en andere medewerkers wordt gevraagd u aan te spreken op uw gedrag.