27 september 2023 Stoppen met roken doe je niet alleen

Het is bijna oktober en dat betekent dat het dé maand is om te stoppen met roken. #Stoptober. Tijdens Stoptober, stop je niet alleen. Elk jaar doen meer dan 50.000 Nederlanders mee. Vanwege de vele hulp en activiteiten in deze maand is Stoptober een bewezen succesformule. Met een slagingskans van 70% is het duidelijk dat Stoptober werkt. Ook wij als ziekenhuis helpen mee om mensen de vrijheid en gezondheid te ervaren, waar stoppen met roken voor zorgt.

Wij zijn al langere tijd een rookvrij ziekenhuis. Voor onze specialismen en de Paramedische Dienst is stoppen met roken een belangrijk onderdeel voor de behandeling van patiënten. Stoppen met roken draagt namelijk bij aan een betere gezondheid. Zo heb je een betere conditie, minder kans op ziektes en aandoeningen zoals; kanker, hart- en vaatziekten of een beroerte en ben je meer vruchtbaar. Daarom werkt de Paramedische Dienst sinds kort samen met Nick Vroon, stoppen met roken coach.

Hulp van stoppen met roken coach

Wanneer een patiënt interesse heeft om te stoppen met roken, geeft één van onze zorgverleners de contactgegevens door aan Nick. Hij neemt vervolgens contact op met de patiënt om een gesprek in te plannen. Omdat de eerste stap vanuit de Paramedische Dienst en de stoppen met roken coach komt, is dit een hele makkelijke manier voor de patiënt om het proces te starten.

Nick vertelt: “In sigaretten zit nicotine. Dit is de derde meest verslavende stof in de wereld. En het is vaak de eerste stof waar je mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld als je andere mensen ziet roken of de sigarettenpakjes gemakkelijk in de winkel kunt kopen. Het is dan ook niet zo gek dat stoppen met roken best moeilijk is.”

“Gelukkig kun je het jezelf ook makkelijker maken. Zo is het belangrijk om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Ga op zoek naar hulp, neem bijvoorbeeld contact op met een stoppen met roken coach of doe mee aan groepstrainingen. Deze aanpakken werken écht en daarom worden ze ook volledig vergoed door je basisverzekering.”

De impact van roken ontdek je pas als je gestopt bent

“Ik probeer mensen bewust te maken dat er een leven is zonder nicotine. En dat dit óók een fijn leven is, zelfs fijner. Want nicotine heeft impact op zoveel dingen. Wanneer je stopt met roken word je rustiger, je krijgt smaak terug, je bloeddruk en ademhaling worden normaal en algemeen word je gewoon veel gezonder fysiek en mentaal”, aldus Nick.

Stophulp in Ziekenhuis Rivierenland

Wil jij stoppen met roken of hier meer informatie over? Dat kan! Stoppen met roken coach Nick Vroon is op woensdag 4 oktober de hele dag aanwezig in de centrale hal van Ziekenhuis Rivierenland. Je kunt dan bij hem langslopen voor vragen, een kennismaking of voor hulp.

Verder biedt de organisatie van Stoptober nog meer hulp aan. De Stoptober App helpt je om gemotiveerd te blijven. Elke dag ontvang je positieve berichten die je aanmoedigen om je stopproces door te zetten, ook als het even minder gaat. En via social media kun je in contact blijven met andere stoppers. Ga voor meer informatie naar www.stoptober.nl. Je staat er niet alleen voor!