1 oktober 2018 Stoptober: stoppen met roken

Stoptober! Wil je stoppen met roken maar vind je het lastig? Dan is oktober een goede maand om een poging te wagen.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Nicotine is een verslavende stof. Als je regelmatig nicotine in je lichaam krijgt, kun je op den duur niet meer zonder. Deze afhankelijkheid is niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Roken is een echte verslaving. En nog een hardnekkige ook. Zelfs met de beste munitie in handen lukt het lang niet iedereen om te stoppen met roken en er is niet één manier die voor iedereen werkt. Je moet ontdekken welke methode bij je past. Samen stoppen helpt wel. Daarom is Stoptober een mooi moment om te stoppen. Je staat dan niet alleen voor de uitdaging van stoppen met roken. Het zal moeilijk zijn, maar met de juiste ondersteuning kun je slagen. Enkele tips die je kunnen helpen:

  • Gooi de avond voordat je stopt met roken alle sigaretten weg en leg asbakken en aanstekers uit het zicht. Hierdoor word je niet steeds herinnerd aan roken.
  • Bedenk alvast wat jouw vaste rookmomenten zijn. Wat zou je kunnen doen in plaats van een sigaret nemen? Als je altijd na het eten rookt, bedenk hiervoor dan iets anders, wat goed past in jouw leven. Een blokje om gaan, bijvoorbeeld. Of de hond uitlaten. Kies nieuwe gewoonten!
  • Vraag huisgenoten om je te steunen en om mee te doen. Als niemand in huis rookt, is het makkelijker vol te houden.
  • Lees hier meer over nicotinevervangende middelen, zoals nicotinekauwgom of pleisters. Wellicht is dit iets voor jou.
  • Zoek bijvoorbeeld een “stoppen met roken maatje”.

Via http://stoptober.nl vind je extra informatie en tips. Er is ook een handige app ontwikkeld, met een dagelijkse tip, een chat en je krijgt een inzicht in hoeveel je hebt bespaart met het aantal dagen dat je niet hebt gerookt. Handig en het helpt! Je kunt de app downloaden via app store en google play.

Stoptober: Wij doen in ieder geval mee, want vanaf 1 januari is ziekenhuis Rivierenland volledig rookvrij!