Samen Beslissen

Samen Beslissen

Het kan fijn zijn om vóór uw afspraak in het ziekenhuis een aantal vragen die u wilt stellen aan de dokter of andere zorgverlener op te schrijven. De 3 goede vragen kunnen u hierbij helpen.

3 goede vragen

Vraag 1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw zorgverlener op een rij welke mogelijkheden er voor u zijn. Dat zijn er altijd minstens twee. Bijvoorbeeld: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welke soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten? 

Vraag 2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

Ieder onderzoek en iedere behandeling heeft voordelen en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar zijn er misschien ook risico’s aan verbonden. Vraag uw zorgverlener naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per behandeloptie de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

Vraag 3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze voor een bepaald onderzoek of een bepaalde behandeling. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Wat past het beste bij uw kwaliteit van leven? Ook voor uw zorgverlener is het belangrijk om dit te weten. Dan kan uw zorgverlener het medische advies hier wellicht op aanpassen en samen met u beslissen wat voor u het belangrijkste is.

Tips

Naast de 3 goede vragen heeft u misschien ook nog andere vragen. Stel deze altijd. Schrijf ze van tevoren op en neem dit briefje mee naar uw afspraak. Zo vergeet u de vragen niet. 

Ook deze tips kunnen helpen om uw afspraak goed voor te bereiden: 

  • Lees alle informatie over uw afspraak in MijnZR.(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-digitale-ziekenhuis/mijnzr/)
  • Zeg het altijd als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Vertel het als u ergens over twijfelt.
  • Neem iemand mee naar uw afspraak. Zo hoeft u niet alles wat de dokter zegt alleen te onthouden. 
  • Neem het gesprek met de dokter op. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig luisteren. Vraag altijd eerst aan uw dokter of het goed is om het gesprek op te nemen. U mag het gesprek alleen opnemen voor privégebruik. 

MijnZR helpt u bij Samen Beslissen

MijnZR(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-digitale-ziekenhuis/mijnzr/) is het patiëntenportaal van Ziekenhuis Rivierenland. Daarin kunt u onder andere uw medisch dossier inzien, brieven lezen en uitslagen van onderzoeken bekijken. Deze informatie kan u helpen bij de voorbereiding op een bezoek aan het ziekenhuis.

Omdat u over meer informatie beschikt, kunt u gerichte vragen stellen aan uw zorgverlener. Ook kunt u alles thuis nog eens rustig nalezen. Deze informatie helpt u om samen met uw zorgverlener te beslissen over de behandeling.