Aambeien (Hemorroïden)

Op de Proctopoli kunt u terecht met problemen aan de anus. Op wisselende dagen in de week wordt deze poli gehouden op de poliklinische operatiekamer (POK). Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen/kussentjes nabij de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door slijmvlies binnen de sluitspier van de anus. Aambeien bevinden zich aan de binnenkant van de anus en wanneer de zwellichamen tegen elkaar aanliggen, sluiten ze de anus lekdicht af. 

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Meer over

Oorzaken en klachten van aambeien 

Wanneer er veel druk op de zwellichamen komt te staan kunnen ze uitrekken, daardoor uitzakken en zelfs naar buiten puilen. Dat kan aanleiding geven tot een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel. Daarbij kan het bloed in de zwellichamen gestuwd raken, waardoor aambeien makkelijk bloeden. Ook kan er zich een bloedstolsel vormen in adertjes in de huid rond de anus. Dat is uitwendig voelbaar en pijnlijk. Het wordt een getromboseerd haemorrhoïd genoemd. Vooral een gebrek aan voedingsvezels in ons eten, waardoor de ontlasting te ingedikt en droog wordt, zorgt voor drukverhoging op de zwellichamen tijdens de stoelgang. Ook veel zitten, onvoldoende lichaamsbeweging en een te hoog lichaamsgewicht kunnen daartoe bijdragen.

Contact

De poliklinische operatie kamer vindt u op de 1e verdieping. 

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of uw arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Chirurgie, locatie Tiel (0344) 67 40 41 - van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Polikliniek Chirurgie, locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur
  • Spoedeisende Hulp (SEH) (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (SEH) (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen