Ademhalingsondersteuning (NIV)
Onderstaande folder geeft u en uw naasten informatie over de NIV behandeling. NIV is de afkorting van Non Invasive Ventilation. Hierbij blijft u gewoon zelfstandig ademhalen. De ademhaling wordt alleen ondersteund en niet overgenomen. Het ademhalen gaat dan gemakkelijker en efficiënter. De NIV behandeling wordt toegepast bij acute ernstige benauwdheid, onder andere bij COPD (longemfyseem). Dit is nodig als medicatie en/of zuurstof niet genoeg helpen. De behandeling zal over het algemeen een aantal dagen duren.
Meer over
Tijdens de ademhaling nemen de longen bij inademing zuurstof op. Bij de uitademing wordt onder andere koolzuur uitgescheiden. Koolzuur is een van de afvalstoffen die in het lichaam ontstaan bij de productie van energie. Bij een niet-effectieve ademhaling stijgt het koolzuurgehalte in het lichaam en daalt het zuurstofgehalte. Dit heet respiratoire insufficiëntie, ook wel longfalen. Hierdoor wordt u benauwd en suf.
De NIV-behandeling zorgt ervoor dat de ademhaling weer effectief wordt. U krijgt hiertoe een masker over uw gezicht geplaatst. Via een apparaat wordt een luchtstroom naar binnen geblazen bij de in- en uitademing. Dit houdt de luchtwegen zo goed mogelijk open. Er is dan een betere gasuitwisseling mogelijk. Het doel is dat het koolzuurgehalte in het bloed zakt en het zuurstofgehalte stijgt. Hierdoor zal het ademen u minder energie en kracht kosten en zal uw benauwdheid afnemen.
Behandeling
Bij de uitademing via het masker voelt u een lichte tegendruk vanuit de machine. Dit is in het begin onwennig. U kunt er sneller door gaan ademhalen. Bij uw benauwdheid kan dat onrust of angst geven. De verpleegkundige zal u helpen om het juiste ademhalingsritme te vinden. De verpleegkundige zal met regelmaat controles bij u uitvoeren. Zoals het meten van de bloeddruk, temperatuur, pols, zuurstofgehalte van het bloed en de hoeveelheid ademhalingen per minuut. De arts spreekt af dat er regelmatig bloed wordt geprikt om de verhouding tussen zuurstof en koolzuur te bepalen. Aan de bloedwaardes kan de arts zien of de behandeling aanslaat of dat de instellingen van het apparaat aangepast moeten worden. De eerste uren is het van belang dat u het masker van de NIV continu op hebt. Daarna kunt u het masker in overleg met de verpleegkundige afzetten. Bijvoorbeeld om te eten, te drinken of uw medicijnen te nemen. U kunt praten met het masker op. Maar u bent wel moeilijker te verstaan. Praten is vermoeiend, omdat u weerstand van de ingeblazen druk voelt.
Na behandeling
Ondanks alle motivatie en inzet kan de non invasieve beademing toch onvoldoende helpen. Wanneer u zieker wordt of er zijn andere oorzaken, kan het noodzakelijk zijn de behandeling te stoppen. Een andere reden kan zijn dat u last heeft van drukplekken door het masker op voorhoofd, kin of neus. Sommige mensen krijgen een opgeblazen gevoel in de maag door het inslikken van lucht. De arts zal dan met u en uw naasten bespreken welke andere mogelijkheden er zijn tegen de benauwdheid.
Folders
Lees voor meer informatie deze folder.
Contact
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Longgeneeskunde.
- Longgeneeskunde (0344) 67 49 08 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur