Atropine behandeling ter voorkoming van Hoge Myopie

Myopie (bijziendheid) is een brekingsafwijking van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar dichtbij wel. Vandaar ook de naam bijziendheid. Een te lang oog of een te sterke ooglens leidt ertoe dat de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Hierdoor ontstaat wazig zicht in de verte. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Myopie ontstaat meestal in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren neemt myopie vaak toe. Dit komt omdat het oog groeit. Het beeld komt dan steeds verder voor het netvlies te liggen. Vanaf de volwassen leeftijd (± 25 jaar) blijft de brilsterkte meestal stabiel.

Als de myopie per jaar meer dan 1 dioptrie (punt) toeneemt, spreken we van progressieve myopie. Als (matig) hoge myopie veel in de familie voorkomt en uw kind al voor het zesde jaar een lichte myopie heeft, valt het kind in de risicogroep voor het ontwikkelen van een progressieve myopie.

Behandeling

Om de toenemende lengte van het oog bij het kind te remmen, zijn er verschillende methoden: medicamenteuze behandeling (met medicijnen) en niet-medicamenteuze
behandelingen (zonder medicijnen). Er wordt naar alle behandelingen onderzoek gedaan en er verandert veel op het gebied van de behandeling van progressieve myopie. Uw orthoptist kan er de meest actuele informatie over geven.

Contact

Bij vragen of problemen met de Atropine behandeling kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde. 

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur