Azathioprine (Imuran)

Azathioprine is een anti-reumaticum. Het onderdrukt het ziekteproces en vermindert daardoor pijn en zwelling van de gewrichten en dringt ochtendstijfheid terug.
Azathioprine werkt langzaam. Het kan 6-12 weken duren voor het effect merkbaar wordt. Uw arts zal u dan ook meestal adviseren naast azathioprine andere pijnstillende en/of ontstekingsremmende middelen te gebruiken. Indien azathioprine een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken.

Afdeling

Reumatologie

Lees meer

Meer over

Het innemen

Azathioprine is een geneesmiddel in de vorm van tabletten van 25 of 50 mg. Het wordt in één of meerder doseringen per dag voorgeschreven. De voorgeschreven hoeveelheid wordt gebaseerd op uw lichaamsgewicht. U kunt de tabletten innemen met water tijdens of na de maaltijd. Het is belangrijk dat u de tabletten niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt.

Mogelijke bijwerkingen

Op korte termijn

 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree. Om deze verschijnselen zoveel mogelijk te beperken kunt u de maaltijden het beste nuttigen op tijdstippen dat de klachten minder zijn. Ook het innemen van azathioprine voor het slapen kan deze klachten verminderen.
 • Huiduitslag
 • Overgevoeligheidsreacties zoals koorts, koude rillingen, spierpijn

Op langere termijn

 • Een verhoogde kans op infecties. Dit wordt veroorzaakt door het effect van het medicijn op het beenmerg waar bloedcellen worden gemaakt. Er kan een stoornis optreden in de aanmaak van witte bloedcellen, die betrokken zijn bij de afweer tegen infecties.
 • Erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken. Dit is het gevolg van een stoornis in de aanmaak van bloedplaatjes, die betrokken zijn bij de bloedstolling.
 • Gele verkleuring van het oogwit of de huid. Dit wordt veroorzaakt door een stoornis van de leverfunctie.

Let op! Waarschuw altijd de arts bij het optreden van bovenstaande verschijnselen of andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling.

Bloedcontrole

Door regelmatig het bloed te onderzoeken, kunnen vroegtijdig tekenen van een leverfunctiestoornis of remming van het beenmerg worden opgespoord. Houdt u daarom goed aan de afspraken voor bloedcontrole.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u azathioprine in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Indien u naast azathioprine urinezuurverlagende middelen gebruikt (bijvoorbeeld allopurinol bij jicht) dient de dosering van azathioprine door de arts te worden aangepast.

Let op! Vertel uw huisarts en specialist altijd welke geneesmiddelen u gebruikt, ook de geneesmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Dit geldt met nadruk ook voor mannen. Azathioprine kan van invloed zijn op de zaad- en eicellen. Bij het gebruik van azathioprine tijdens de zwangerschap bestaat de kans op miskramen en aangeboren afwijkingen.

Daarom wordt altijd geadviseerd om tijdens de behandeling voor een goede betrouwbare anticonceptie te zorgen, en deze na beëindiging van de medicatie nog minstens vier maanden voort te zetten. Het is belangrijk dat u niet zwanger bent voor u met de behandeling met azathioprine begint.

Let op! U kunt beter geen azathioprine gebruiken als u borstvoeding geeft, azathioprine gaat namelijk over in de moedermelk.

Aanvullende informatie

Wees voorzichtig met alcoholgebruik. In combinatie met het gebruik van azathioprine is de kans groter dat u stoornissen krijgt in de werking van de lever. Neem daarom niet meer dan één alcoholconsumptie per dag. Behalve bij reumatisch aandoeningen, wordt azathioprine ook toegepast bij orgaantransplantaties en kwaadaardige tumoren, echter meestal in een veel hogere dosering. Bewaar geneesmiddelen altijd zo dat kinderen er niet bij kunnen.

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij

 • Overgevoeligheidsreacties zoals koorts, koude rillingen, spierpijn
 • Gele verkleuring van de huid of ogen
 • Erge keelpijn in combinatie met koorts
 • Regelmatig een bloedneus
 • Snel blauwe plekken

Contact

Heeft u een vraag voor één van onze medewerkers? De afdeling Reumatologie is bereikbaar via onderstaand telefoonnummer.

 • Reumatologie (0344) 67 38 80 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags