Badbevalling (bevallen in het bad)
In Ziekenhuis Rivierenland kunt u een bevalbad gebruiken. Hierbij bevalt u in een speciaal bad dat is gevuld met warm water. Veel vrouwen vinden het fijn om tijdens de ontsluiting (de eerste fase van de bevalling waarin de baarmoedermond zich opent) in warm water te zitten. Het is ook mogelijk om de baby in het bad geboren te laten worden. Een gezonde baby krijgt zuurstof via de navelstreng. De baby gaat pas ademen bij kou (boven water) en zuurstofgebrek. Een warm bad kan de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld voor de baby meer ontspannen maken.
Let op: het is niet toegestaan om een eigen bevalbad mee te nemen.
Meer over
U mag gebruikmaken van het bevalbad als u een normale bevalling verwacht zonder medische complicaties. Kiest u voor een poliklinische bevalling? Overleg dan met uw verloskundige of een badbevalling voor u geschikt is. Als dit zo is, kunt u gebruikmaken van de faciliteiten van het ziekenhuis.
Behandeling
U hoeft zelf geen bad te huren. U kunt een bevalbed gebruiken van Ziekenhuis Rivierenland. De wegwerpset die gebruikt wordt tijdens de bevalling, moet u zelf betalen. Omdat het bevalbad ruimte nodig heeft, kan het bad alleen worden opgezet in een van de vier grote kraamsuites op afdeling A4. Bij het opzetten van het bad verwachten wij hulp van uw partner.
U kunt het beste pas in bad gaan als de ontsluiting goed doorzet. Dit is wanneer u om de 3-4 minuten krachtige weeën heeft en meer dan 4-5 cm ontsluiting heeft. Het water heeft dan het meeste effect op de activiteit van de baarmoeder, de pijn en de heftigheid van de weeën. Het badwater krijgt een temperatuur van 36-37 graden. Tijdens de ontsluiting kunt u zelf bepalen wat de meest aangename temperatuur is. Wordt uw baby ook in bad geboren, dan moet het water 37 graden zijn.Van koud water, lager dan 36 graden, krijgt de baby een prikkel om te gaan ademhalen. Het warme water heeft een hormonaal effect binnen 20 minuten, de piek wordt bereikt na 90 minuten. Daarom wordt aangeraden elke twee uur een half uurtje uit bad te komen. Hierna is het effect van het warme water op de hormonen weer optimaal. Een inwendig onderzoek kan zowel in als buiten het bad gedaan worden.
Tijdens het persen kunt u het beste in een hurkende houding gaan zitten. De geboorte gebeurt helemaal onder water. Na de geboorte brengt u of de verloskundige het gezichtje van de baby binnen 30 seconden boven water. Mocht de baby tijdens de geboorte toch met de lucht in aanraking komen, dan moet de baby boven water geboren worden. U kunt dan gaan staan. Na de eerste ademhaling van de baby mag het gezichtje niet meer onder water komen. Het hoofdje wordt warm gehouden met een mutsje en het lijfje blijft lekker onder water. De placenta wordt bij voorkeur geboren buiten het bad. U gaat in ieder geval binnen 15 minuten na de geboorte uit het bad. Na de bevalling wordt het bad zo snel mogelijk leeggemaakt en opgeruimd. Ook daarbij is hulp van de partner gewenst.
Folders
Lees voor meer informatie de folder 'Badbevalling'.
Contact
Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Geboortezorg geven u graag meer informatie.
- Verloskunde (geboortezorg) (0344) 67 40 45 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
's middags