Badbevalling (bevallen in het bad)

In Ziekenhuis Rivierenland kunt u een bevalbad gebruiken als u een normale bevalling verwacht. U bevalt dan in een speciaal bad dat is gevuld met warm water. Veel vrouwen vinden het fijn om tijdens de ontsluiting (de eerste fase van de bevalling waarin de baarmoedermond zich opent) in warm water te zitten. Het is ook mogelijk om de baby in het bad geboren te laten worden. Een gezonde baby krijgt zuurstof via de navelstreng. De baby gaat pas ademen bij kou (boven water) en zuurstofgebrek. Een warm bad kan de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld voor de baby meer ontspannen maken.

Afdeling

Verloskunde (geboortezorg)

Meer over

Heeft u een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Mogelijk kunt u dan geen bevalbad gebruiken tijdens de ontsluiting en/of het persen en de geboorte van de baby. Overleg altijd met uw gynaecoloog of de klinisch verloskundige of een badbevalling voor u mogelijk is.

Behandeling

• U kunt het beste pas in bad gaan als de ontsluiting goed doorzet. Dit is wanneer u om de 3-4 minuten krachtige weeën heeft en meer dan 4-5 cm ontsluiting heeft. Het water heeft dan het meeste effect op de activiteit van de baarmoeder, de pijn en de heftigheid van de weeën.
  • Het badwater krijgt een temperatuur van 36-37 graden. Tijdens de ontsluiting kunt u zelf bepalen wat de meest aangename temperatuur is.
  • Wordt uw baby ook in bad geboren, dan moet het water 37 graden zijn.
  • De geboorte gebeurt helemaal onder water. Na de geboorte brengt u of de verloskundige het gezichtje van de baby binnen 30 seconden boven water.
  • Mocht de baby tijdens de geboorte toch met de lucht in aanraking komen, dan moet de baby boven water geboren worden. U kunt dan gaan staan.
  • Na de eerste ademhaling van de baby mag het gezichtje niet meer onder water komen.
  • Het hoofdje wordt warm gehouden met een mutsje en het lijfje blijft lekker onder water.
  • De placenta wordt bij voorkeur geboren buiten het bad. U gaat in ieder geval binnen 15 minuten na de geboorte uit het bad.

Contact

Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Geboortezorg geven u graag meer informatie.

• Verloskunde (geboortezorg) (0344) 67 40 45 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur
    's middags