Behandeling dijbeenbreuk bij kinderen

Uw kind wordt opgenomen met een breuk van het dijbeen. Er is gekozen voor een behandeling met de Bryant tractie op een speciaal bed. Bij deze behandeling houden gewichtjes het gebroken bot op zijn plaats zodat het kan genezen. De behandeling kan per kind verschillen. 

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Meer over

Hoe werkt de Bryant tractie?

Het kind ligt op bed met de benen in de lucht. Om de benen van het kind wordt een verband aangelegd. Aan het verband worden touwtjes bevestigd met gewichtjes. De gewichtjes zitten vast aan een stellage boven het bed. De gewichtjes trekken licht aan de benen. De billen komen hierbij net vrij van de matras, ongeveer een handdikte. De botdelen komen zo in de juiste stand te staan en kunnen aan elkaar groeien. 

Behandeling

Behandeling met de Bryant tractie

De behandeling vindt plaats op de kinderafdeling van het ziekenhuis. De behandeling kan niet thuis worden gedaan. De duur van de behandeling verschilt per kind. Er worden regelmatig röntgenfoto’s gemaakt. Op de foto’s kan de arts zien of het bot goed geneest. De arts beslist of een röntgenfoto wordt gemaakt. Hij of zij doet dit alleen als het echt nodig is. Zo wordt onnodige röntgenstraling voorkomen.

Het kan zijn dat de behandeling in de Bryant tractie langer of korter duurt dan gepland. Soms is ook een gipsbroekje of operatie nodig. 

Na behandeling

Elke dag komt een arts met een kinderverpleegkundige bij uw kind langs. U kunt dan vragen aan hem of haar stellen. Ook de gipsverbandmeester komt dagelijks langs. Dit is de specialist op het gebied van gips. Hij of zij past de tractie aan als dat nodig is. Ook geeft hij of zij uitleg over de behandeling en het omgaan met de tractie.

Spierpijn

De eerste dagen dat uw kind in de Bryant tractie ligt, kan het last hebben van pijn en spierkrampen. Dit komt door de breuk en de behandeling met de tractie. Uw kind krijgt hiervoor pijnstillers. Houdt uw kind toch pijn, dan kunt u dit bespreken met de arts of verpleegkundige.


Verzorging van uw kind

  • Wassen

Uw kind kan tijdens de behandeling niet douchen, want het been moet in de tractie blijven. Uw kind wordt dus op bed gewassen. U kunt met de verpleegkundige afspreken welke zorg u zelf wilt geven en welke zorg de verpleging kan doen.

  • Kleding

Het is handig om kleding te kiezen zonder drukkertjes of knoopjes op de rug. Uw kind kan geen broek aan. Om koude voeten te voorkomen, kan het sokjes of pantoffels dragen. Draagt uw kind een luier? Kies dan een luier met een maat groter. Doordat uw kind de hele dag ligt, loopt de urine naar achteren. Met een grotere luier voorkomt u dat de urine lekt.

  • (Borst)voeding

Als u borstvoeding geeft, kunt u hier mee doorgaan. Dit is de moeite waard. Borstvoeding kan uw kind troost en geborgenheid geven. Zeker nu uw kind in een vreemde omgeving is. U kunt met de arts of kinderverpleegkundige overleggen hoe u borstvoeding kunt blijven geven.

  • Stoelgang stimuleren

Bij oudere kinderen kan de stoelgang wat moeizamer verlopen. Ze kunnen dan minder goed naar het toilet. Dit komt omdat ze de hele dag liggen en minder bewegen. Voeding met veel vezels en het eten van kleinere porties kan helpen. De verpleegkundigen houden dit goed in de gaten.


Klachten of problemen

De arts, verpleegkundige en gipsverbandmeester voeren de behandeling met de Bryant tractie zorgvuldig uit. Toch kan het zijn dat u twijfels of klachten heeft. Hiervoor kunt u terecht bij de kinderverpleegkundige, gipsverbandmeester en arts die uw kind behandelen. 

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. Uw arts of de medewerkers van de afdeling geven u graag meer informatie.

  • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15 16.45 uur
  • Verpleegafdeling Kind en Jeugd (0344) 67 46 70