Behandeling met een bovenarmbrace

U heeft uw bovenarm gebroken. Als de zwelling in de bovenarm minder is geworden en de breuk begint te helen, kunt u een hulpmiddel (brace) voor uw bovenarm krijgen. Deze behandeling is niet voor iedereen geschikt. In uw situatie is wel gekozen voor een brace.

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Meer over

Een bovenarmbrace is een hulpmiddel. Het is een kunststof koker die om uw arm gaat. De brace kunt u ook af doen. Uw elleboog blijft in de brace vrij. Hierdoor kunt u uw schouder, elleboog en onderarm beter bewegen, terwijl de breuk toch goed wordt beschermd. Hierdoor verbetert ook de doorbloeding in uw bovenarm. Een goede doorbloeding bevordert de botgroei. De brace wordt op maat gemaakt. Dit duurt ongeveer een half uur. Een week na het aanleggen van de brace heeft u de eerste controleafspraak op de gipskamer. 

De werking van een bovenarmbrace

De brace beschermt de botbreuk. Hierdoor vermindert ook de pijn. Met de klittenbanden op de brace kunt u zelf druk uitoefenen op de bovenarmspieren. Let er wel op dat de bovenarmbrace strak zit, maar niet ongemakkelijk. Als de randen van de brace tegen elkaar komen, is de druk van de brace op de arm te laag. Op de gipskamer kunt u dit laten aanpassen.


Omgaan met de brace

Zwelling

Uw onderarm en hand zullen wat dikker worden. Dit komt door de druk van de brace en omdat u de bovenarm minder beweegt. Om de zwelling te verminderen, krijgt u een elastische kous om uw onder- en bovenarm. Uw elleboog mag niet worden ondersteund.

Huidverzorging

Houd uw oksel schoon en droog. Hiermee voorkomt u dat uw huid rood wordt of gaat vervellen.

Oefeningen doen

Het is belangrijk dat u oefeningen doet met uw arm. Hierdoor wordt de zwelling minder. De oefeningen bevorderen de botgroei. U voorkomt dat de gewrichten stijf worden en u behoudt spierkracht.

U kunt de volgende oefeningen doen:

  • Buig en strek de arm. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt, maar zorg ervoor dat de pijn niet erger wordt.
  • Als de pijn het toelaat, kunt u de arm uit de draagband halen. Buig met uw bovenlichaam voorover. Maak draaiende bewegingen met uw schouder. Net alsof u in een pan roert. Doe dit driemaal per dag, tien keer achter elkaar.
  • Knijp uw hand samen tot een vuist. Doe dit zes keer per dag, twintig keer achter elkaar.

In de volgende situaties kunt u telefonisch contact met ons opnemen

  • De pijn neemt toe.
  • De brace is kapot.
  • De randen van de brace komen tegen elkaar aan.
  • U heeft klachten.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie.

  • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
  • Gipskamer locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen