Behandeling met PTNS: Neurostimulatie bij blaasproblemen
PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Bij deze behandeling wordt de zenuw in uw onderbeen geprikkeld met elektrische signalen. Deze zenuw loopt van uw onderbeen naar uw onderrug. In de onderrug wordt de functie van de blaas geregeld. Als deze zenuw geprikkeld wordt, trekt de blaas niet meer ongewenst samen. De normale blaasfunctie kan zich dan herstellen. Een behandeling waarbij zenuwen met elektrische signalen worden geprikkeld, heet ook wel neurostimulatie. De behandeling gebeurt met een dunne naald boven uw enkel. De behandeling is vrijwel pijnloos.
Meer over
U krijgt een PTNS-behandeling, omdat:
- U erg vaak moet plassen, zowel overdag als ’s nachts.
- U urineverlies heeft.
- U blaas- en bekkenbodempijn heeft.
Voorbereiding
U krijgt een afspraak met de continentieverpleegkundige. Hij of zij legt uit hoe de behandeling het beste gedaan kan worden. De PTNS-behandeling bestaat uit twaalf behandelingen. U krijgt één keer per week een PTNS-behandeling van dertig minuten. Sla geen behandeling over, de hele behandeling is dan misschien voor niets. De geplande afspraken worden achterin deze folder genoteerd. De uroloog bespreekt met u of de behandelingen succesvol zijn. Als dat het geval is, krijgt u maandelijks een onderhoudsbehandeling.
Goed om te weten
- Trek gemakkelijke kleding aan.
- Was thuis goed uw voeten.
- Gebruik geen crème op uw benen en voeten op de dag van de behandeling. Anders hecht de sticker van de elektrode niet goed.
Behandeling
Een verpleegkundige begeleidt u naar de behandelkamer. U zit met één been op een stoel. Net boven uw enkel wordt met een dunne naald een elektrode ingebracht. De elektrode wordt aangesloten op een apparaat; de stimulator. De juiste frequentie wordt bepaald. Het elektrische signaal geeft een prikkelend gevoel in uw hiel, voetzool en
tenen. Na dertig minuten is de behandeling klaar en kunt u zich weer aankleden.
Na behandeling
U kunt direct na de behandeling met uw eigen auto of met het openbaar vervoer weer naar huis.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie helpen u graag.
Afspraak verzetten
Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.
- Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.