Behandeling Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa met Vedolizumab

Uw arts en/of MDL verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio®). Op deze pagina leest u meer informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn en wat te doen als u last heeft van bijwerkingen. Deze folder is géén vervanging van de bijsluiter.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Meer over

De oorzaak van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn is niet bekend. Bij patiënten met een van deze ziekten is er een verhoogde ontstekingsactiviteit in de darmwand. De behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van die ontstekingsreacties. Het doel van behandeling met medicijnen is dat u minder klachten heeft, zoals diarree en buikpijn. Ook voelen patiënten zich door het gebruik van medicijnen minder moe. Zij kunnen dan beter functioneren in het dagelijks leven. Door het gebruik van medicijnen neemt de kans op complicaties af die bij deze ziektes kunnen voorkomen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar ze kunnen de ziekte niet helemaal genezen. Na het verminderen of stoppen van de medicijnen komen de klachten vaak weer terug.

Behandeling

Vedolizumab is een medicijn voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Vedolizumab is een eiwit, dat past als een sleutel in een slot in een ander eiwit. Dat andere eiwit komt alleen op de witte bloedcellen voor. Het heet ‘darmspecifiek integrine’. Integrines maken het mogelijk dat actieve ontstekingscellen uit het bloed naar de darm getransporteerd worden om daar de darmontsteking heftiger te laten verlopen. Door de binding van Vedolizumab aan een integrine op de darmwand wordt de binding tussen ontstekingscellen uit het bloed en de darmwand onmogelijk. Daarmee neemt de ontsteking in de darm af.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts of MDL-verpleegkundige.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags