Bekkenfysiotherapie na het operatief verwijderen van de baarmoeder
Het doel van de informatie is u zo goed mogelijk op weg te helpen na uw operatie. De fysiotherapeut komt bij u langs tijdens de opname voor uitleg en om te oefenen.
Behandeling
DAG 1
Zucht regelmatig diep door om longproblemen te voorkomen. Durf daarbij naar de buik toe te ademen. Ga op uw rug liggen met de handen op uw buik. Probeer het zo te doen dat bij het inademen de buik zich vult met lucht. Ondersteun bij hoesten en niezen de buik met uw handen of een kussentje/handdoekje. Oefen regelmatig uw benen door rondjes met de enkels te draaien, voeten op te trekken en weg te duwen en de heupen en knieën te buigen en te strekken.
DAG 2
Draai bij het uit bed komen eerst op uw zij, br eng dan uw benen over de rand en duw uzelf op via de armen. Pr obeer rustig door te ademen. Breng bij het opstaan uw romp goed naar voren. Bij het lopen de buik loslaten en doorademen.
Plassen
Als de katheter verwijderd is kunt u proberen te plassen. Ga goed rechtop op het toilet zitten, strek de romp op waarbij uw onderrug hol wordt en adem naar de buik. Neem de tijd, pr obeer uw bekkenbodemspieren te ontspannen door de onderbuik, plasbuis en anus te laten uitzakken. Als u het gevoel hebt dat u niet helemaal uitgeplast bent kunt u enkele malen het bekken kantelen voor dat u op staat, niet persen. Soms komt er nog een scheutje urine. Om af te sluiten trekt u, als de urinestraal gestopt is, de anus en plasbuis in en houdt u de spierspanning even vast voordat u opstaat.
Ontlasting
U gaat ontspannen op het toilet zitten en kantelt uw bekken iets naar achteren; de rug wordt wat boller en u voelt hoe u iets in de toiletbril zakt. U mag zacht persen om de ontlastingreflex in gang te zetten terwijl u uitademt, maar het verdere transport van de ontlasting hoort vanzelf plaats te vinden. De ontlastingsreflex wordt geactiveerd door eten. Probeer het ontlasten dan ook kort na de maaltijd, of als u aan drang hebt. Als het niet lukt later weer pr oberen, niet te lang blijven zitten.
VANAF DAG 2
Breid uw activiteiten rustig uit. De bekkenbodemspieren geven steun aan de organen in de buik. Als de katheter verwijderd is, is het goed om deze spier en als volgt te oefenen: Plas of windje ophouden en weer loslaten.
Probeer tijdens het uitademen de bekkenbodem aan te spannen. U spant 6 tot 8 seconden aan en herhaalt dit 10x. Deze oefening doet u drie keer per dag. Als u deze oefening onder de knie heeft kunt u de bekkenbodem aanspannen tijdens het opstaan, het omdraaien in bed en later bij het bukken en tillen, niet voortdurend aanspannen! Ook bij het hoesten en niezen kunt u de bekkenbodem aanspannen om eventueel urineverlies te voorkomen.
Na behandeling
Rustig wandelen en traplopen is geen probleem. De eerste zes weken zo min mogelijk dragen en tillen. Lichte huishoudelijke activiteiten bij voorkeur eerst zittend uitvoeren, naarmate u langer kunt staan mag u staand werken. Bewegen is gezond! Als u weer wil gaan sporten begin dan na zes weken. Luister naar uw lijf en bouw het rustig op.
Contact
Voor het maken van een afspraak of het krijgen van meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie.
- Fysiotherapie (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
- Mail ons Fysiotherapiezrt@zrt.nl