Besnijdenis (circumcisie) bij jongens onder volledige verdoving

Binnenkort wordt uw zoon voor een dag opgenomen op de kinderafdeling voor een besnijdenis van zijn penis onder volledige verdoving. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de vrijwilligersbalie in de centrale hal van Ziekenhuis Rivierenland, locatie Tiel.
Op deze pagina leest u over de operatie en hoe u uw zoon hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft gehad met zijn uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Wat is een besnijdenis?

Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Dit kan nodig zijn als de voorhuid is vernauwd (phimosis). Het lukt dan niet om de voorhuid over de eikel te trekken.Een vernauwde voorhuid kan problemen geven bij het plassen en later bij een erectie of seks. Ook kunnen er wondjes of ontstekingen ontstaan aan de eikel of voorhuid.

Uw godsdienst of culturele achtergrond kunnen ook redenen zijn om uw zoon te laten besnijden. Daarnaast zijn er ouders die hun zoon laten besnijden uit hygiënische redenen.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Een besnijdenis uit godsdienstige of hygiënische redenen wordt niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) een besnijdenis vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor meer informatie in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.


Toestemming van u en uw kind

  • Is uw kind jonger dan twaalf jaar? Dan heeft de arts uw toestemming nodig voor een besnijdenis.
  • Is uw kind tussen de twaalf en zestien jaar? Dan is behalve uw toestemming ook de toestemming van uw kind nodig.
  • Vanaf zestien jaar mag uw kind zelfstandig over een medische behandeling beslissen.

 

Voorbereiding

Vertel uw kind wat gaat gebeuren

Voor de besnijdenis wordt uw kind een dag opgenomen op de kinderafdeling. Het is goed om uw kind voor te bereiden op deze dag. U kunt uw zoon vertellen over het ziekenhuis, de operatie en hoe hij zich na de operatie zal voelen. Leg uit dat hij een dagje in het ziekenhuis moet blijven en vertel hem wat er die dag ongeveer gaat gebeuren. Op deze manier kan uw kind zich goed voorbereiden op de operatie.

Afspraak voor verdoving of narcose

Bij kinderen tot ongeveer zestien jaar wordt de operatie gedaan onder volledige narcose. Om dit goed voor te bereiden, bezoekt u met uw zoon het spreekuur van de anesthesist. Dit is de medisch specialist die de verdoving voor de operatie verzorgt. De afdeling Opname regelt deze afspraak voor u en zal u hierover informeren.

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen

  • Uw zoon heeft een nabloeding. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting.
  • De wond gaat ontsteken. De wond zal dan rood en dik worden, warm aanvoelen en pijn doen.
  • De pijn wordt steeds erger.
  • Er komt pus of bloed uit de wond en/of de penis wordt steeds dikker.
  • Uw zoon heeft koorts boven de 38.5 °C.

Op werkdagen kunt u van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie (0344) 67 40 40. Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.

Behandeling

Gedeeltelijke verwijdering van de voorhuid

Heeft uw zoon alleen een vernauwing van de voorhuid? Dan is een gedeeltelijke verwijdering van de voorhuid een mogelijkheid. Dat gebeurt met verwijdingsplastiek. Hierbij wordt het nauwe deel van de voorhuid wat opgerekt. De voorhuid wordt dan niet helemaal verwijderd. Het resultaat van het verwijden van de voorhuid is niet goed te voorspellen. De kans bestaat dat de vernauwing terugkomt. Dit is een reden om te kiezen voor een volledige besnijdenis.

Volledige verwijdering van de voorhuid

Heeft uw zoon steeds ontstekingen? Dan wordt de voorhuid bijna altijd helemaal verwijderd. Na de verwijdering worden er oplosbare hechtingen geplaatst op de eikel. De eikel is en blijft na de operatie onbedekt. Dit kan in de eerste periode na de operatie heel gevoelig zijn.

Door de vernauwde voorhuid zijn er vaak verklevingen ontstaan tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor is de eikel de eerste dagen na de operatie vaak rood, dik en geïrriteerd. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Na een week ontstaat er langzaam een nieuwe huidlaag.

Na de operatie wordt de penis verbonden met een gaasje met vaseline of Betadinezalf. De operatie duurt ongeveer twintig minuten.

Na behandeling

Afspraak voor controle

Acht weken na de operatie wordt uw kind verwacht op de polikliniek Urologie. De verpleegkundige controleert dan of uw zoon goed is hersteld. De datum van de afspraak krijgt u opgestuurd vanuit de polikliniek Urologie.


Leefregels

  • Na de operatie moet uw zoon het de rest van de dag rustig aandoen.
  • Houd de wond de eerste dag droog. Na het plassen kunt u eventueel een schoon gaasje met vaseline of Betadinezalf op de wond doen.
  • De eerste dagen kan uw zoon een branderig gevoel hebben bij het plassen. Dit verdwijnt meestal als hij doorplast.
  • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan. Deze kunnen pijn doen. De hechtingen lossen vanzelf op tussen de tiende en twintigste dag.
  • Na 24 uur mag uw zoon weer douchen en na drie dagen weer baden. De wond is dan voldoende dicht.
  • Als het gaasje vastzit aan de wond kunt u het onder de douche losweken.
  • Na het douchen kunt u de wond droogdeppen. Daarna dekt u de wond nog twee dagen af met een gaasje met vaseline of Betadinezalf.
  • Uw zoon kan zijn penis het beste hoog dragen. Daarmee voorkomt u dat de penis dik wordt. Een strakke luier, onderbroekje of zwembroekje kunnen daarbij helpen.
  • De dag na de operatie kunt u uw kind weer zijn gang laten gaan.
  • Als uw zoon al naar school gaat, kunt u hem beter enkele dagen thuishouden.
  • Zwemmen mag pas als de wond is genezen, na ongeveer twee weken.
  • Sporten mag hij weer na één à twee weken.

Wat kunt u doen tegen de pijn?

Bij pijn mag uw zoon drie of vier keer per dag een paracetamol voor kinderen innemen. Dit kan als tablet (via de mond) of als zetpil (via de anus). De kinderverpleegkundige legt uit hoeveel en hoe vaak uw zoon medicijnen tegen de pijn hebben.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.