Besnijdenis (circumcisie) bij man

Hier leest u over een besnijdenis en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft. De verdoving voor deze ingreep kan verschillen; plaatselijke verdoving, algehele verdoving of een ruggenprik.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Wat is een besnijdenis?

Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Dit kan nodig zijn als de voorhuid is vernauwd (phimosis). Het lukt dan niet om de voorhuid over de eikel te trekken. Met een vernauwde voorhuid kunt u problemen krijgen bij het plassen, bij een erectie of seks. Ook kunnen er wondjes of ontstekingen ontstaan aan de eikel of de voorhuid.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Elk jaar wordt opnieuw bepaald welke behandelingen worden vergoedt uit het basispakket van uw zorgverzekering. In uw polisvoorwaarden kunt u lezen of een besnijdenis onder het basispakket valt. U kunt ook informeren bij uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding

Er is met u besproken of u op de ochtend van de operatie wel of niet mag eten en/of drinken. Ook weet u welke tabletten u eventueel wel of niet moet
innemen en of u moet stoppen met de bloedverdunners. Daarnaast zijn de volgende voorbereidingen belangrijk:

  • U krijgt voorbereidende medicijnen voor de verdoving.

  • Neem een strakke onderbroek mee van huis die u na de operatie kunt dragen.

  • Zorg dat u voor de operatie nog even plast, zodat uw blaas leeg is.

  • Meestal krijgt u ongeveer drie kwartier voor de operatie een tabletje om wat rustig te worden.

  • U krijgt operatiekleding aan.

  • Zo nodig wordt u geschoren op de plek waar u wordt geopereerd. 

  • U mag geen bril, contactlenzen, hoortoestel of sieraden dragen als u onder algehele narcose (verdoving) wordt geopereerd.

  • U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. 

  • U krijgt een infuus voor extra vocht en medicijnen.

  • U krijgt een soort knijper op uw vinger om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten.

  • Uw bloeddruk wordt gemeten.

  • U krijgt elektroden op uw borst om uw hartritme te kunnen controleren tijdens de operatie.

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen

  • U heeft een nabloeding. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting.
  • Uw wond gaat ontsteken. De wond zal dan rood en dik worden, warm aanvoelen en pijn doen.
  • De pijn wordt steeds erger.
  • Er komt pus of bloed uit de wond en/of de penis wordt steeds dikker.
  • U heeft koorts boven de 38.5 °C of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.
  • U heeft een constante pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Op werkdagen kunt u van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie (0344) 67 40 40. Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.

Behandeling

Uw penis wordt gedesinfecteerd en de rest van uw buik en benen worden afgedekt met steriele doeken. Als u al een lange tijd ontstekingen heeft, wordt meestal de hele voorhuid verwijderd. Na de verwijdering plaatst de uroloog oplosbare hechtingen op de basis van de eikel. Deze hechtingen lossen meestal na tien tot twintig dagen vanzelf op en hoeven dus niet te worden verwijderd. De eikel is en blijft na de operatie onbedekt. Dit kan de eerste periode na de operatie heel gevoelig zijn.

Door de vernauwde voorhuid zijn er vaak verklevingen ontstaan tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor is de eikel de eerste dagen na de operatie vaak rood, dik en geïrriteerd. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Na een week ontstaat er langzaam een nieuwe huidlaag.

Na de operatie wordt de penis verbonden met een gaasje met vaseline of Betadinezalf. De operatie duurt ongeveer twintig minuten.

Na behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als de narcose is uitgewerkt, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Op de afdeling controleert de verpleegkundige uw bloeddruk, uw hartritme en het operatieverband. Ook wordt bijgehouden wanneer u voor het eerst heeft geplast na de operatie. U mag kort na de operatie weer eten en drinken. Als dit goed gaat en uw bloeddruk is stabiel, zal het infuus worden afgekoppeld. Om te voorkomen dat de operatiewond dik wordt, is een drukverband om de penis aangelegd. Hierover kunt u een strakke onderbroek dragen. Zodra de verdoving goed is uitgewerkt, mag u naar huis.

Afspraak voor controle

Als u naar huis gaat, wordt er voor u een afspraak gemaakt voor een controle. De uroloog zal tijdens de controle kijken of u goed bent hersteld. Deze afspraak zal ongeveer zes weken na uw operatie zijn.

Lees meer informatie in de folder Besnijdens (circumcisie) bij de man

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie helpen u graag.

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur 's ochtends tot 16.30 uur 's middags.