Bijschildklier operatie
Bijschildklieren zijn kliertjes in de hals. Ze zijn heel klein en liggen in de buurt van de schildklier. Daarom heten ze ‘bijschildklier’. De meeste mensen hebben vier bijschildklieren in de hals. Bijschildklieren maken een hormoon dat belangrijk is voor de kalk- en fosfaathuishouding in het lichaam. Dit bijschildklierhormoon zorgt voor het juiste evenwicht tussen kalk in de botten en kalk in het bloed. Kalk in de botten zorgt ervoor dat ze niet breken of inzakken. Kalk in het bloed zorgt onder andere voor een goede ‘communicatie’ tussen de zenuwen en tussen de zenuwen en de spieren.
Meer over
Wanneer is een bijschildklieroperatie nodig?
- Bijschildklieren kunnen te hard werken (hyperparathyreoidie). Dit kan een reden zijn om u te opereren.
- U heeft een vergrote bijschildklier. Hier zit een goedaardig gezwel in (adenoom) en daardoor werkt deze te hard. Dit kan opgelost worden door de vergrote klier weg te halen.
- Soms zijn meerdere of zelfs alle bijschildklieren vergroot. Dit komt voor bij mensen met een nieraandoening, bij mensen met een erfelijk (MEN-)syndroom en soms is de oorzaak onbekend.
Behandeling
Er zijn twee soorten operatie om een hardwerkende bijschildklier te verwijderen:
1. Korte ingreep
- Er is één vergrote bijschildklier.
- Het is duidelijk waar deze zit.
- De chirurg verwijdert het kliergezwel (bijschildklieradenoom) via een klein sneetje.
- Het voordeel is dat de rest van de hals niet opengemaakt hoeft te worden.
2. Klassieke halsexploratie
- Het is niet duidelijk om welke bijschildklier het gaat.
- Alle bijschildklieren werken te hard.
- De chirurg maakt een snee, net boven het sleutelbeen.
- Vervolgens zoekt hij of zij de bijschildklieren op.
- De bijschildklieren worden onderzocht.
- De abnormale bijschildklier(en) wordt (en) weggehaald.
De operatie duurt ongeveer tussen de één en drie uur. Dit hangt af van het type operatie dat u krijgt.
Na behandeling
De pijn na de operatie valt meestal erg mee. U kunt het vergelijken met een lichte keelontsteking. De wond geneest snel. Meestal is er een litteken dat na een tijdje nauwelijks
meer zichtbaar is. Als u klachten van heesheid houdt, wordt er een afspraak bij de KNO-arts gemaakt om uw stemband te laten controleren. De hoeveelheid kalk in uw bloed wordt gecontroleerd. Als de operatie goed verlopen is, dan daalt de kalk in uw bloed in de eerste dagen na de operatie sterk. U kunt dan tintelingen rond de mond en /of in de vingertoppen krijgen. Ook kunt u spierkrampen krijgen. Mensen krijgen na een bijschildklieroperatie daarom altijd kalktabletten met extra vitamine D tot de poliklinische controle. Tijdens de poliklinische controle wordt opnieuw gekeken naar de hoeveelheid kalk in het bloed.
Folders
Lees voor meer informatie de folder 'Bijschildklier operatie'.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.
- Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags