Borstverkleining en borstversteviging
Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Een borstverkleinende of borstverstevigende operatie is dan ook een van de meest voorkomende plastisch chirurgische ingrepen. Door het abnormale ge-wicht van de borsten kunnen vrouwen last krijgen van hun rug, schouders en/of nek en kan de huid onder de borst geïrriteerd raken.
Ook vinden veel vrouwen het ‘abnormale’ model van hun borsten afstotend of schamen ze zich ervoor. Misschien hebt u vooral last van verslapte borsten, zonder dat u bent aangekomen en last hebt van lichamelijke klachten. U wenst de operatie dan vooral omdat u uw borsten niet mooi vindt. Ook dit is een veel voorkomende wens. Bewaar deze folder goed en lees hem vlak voor uw opna-me nog eens aandachtig door.
Voorbereiding
Gebruikt u medicijnen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Wellicht zijn aan-passingen nodig voorafgaande aan de ingreep. Uw arts vertelt u dan precies hoe u de medicatie gedurende de behandeling moet aanpassen.
Wij verzoeken u een sportbeha met voorsluiting, zonder beugels of baleinen, mee te nemen naar het ziekenhuis. Het beste kunt u twee maten meenemen.
Op de dag van uw opname, meldt u zich in het ziekenhuis op de afgesproken tijd en plaats. Daar wordt u de weg gewezen naar de verpleegafdeling. Een verpleegkundige heet u welkom en neemt in het kort opnieuw uw gegevens op, zodat de verpleegkundige zorg op uw persoonlijke situatie afgestemd kan worden. Wij vragen u om de medicijnen die u thuis gebruikt mee te nemen naar het ziekenhuis, zodat voor ons duidelijk is welke medicijnen u precies ge-bruikt. U krijgt een folder met informatie over de afdeling. De meeste vrouwen worden een tot twee dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Behandeling
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Dat betekent dat u in slaap wordt gebracht en van de operatie niets meekrijgt. Tijdens de operatie verwij-dert de chirurg een deel van uw borstklierweefsel en huid. De chirurg vormt een nieuw, kleiner model borst door onder uw huid vet en borstklierweefsel te verplaatsen. Ook wordt de tepel verplaatst. Rond beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat er een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst. Uw plastisch chirurg zal u voor de opera-tie informeren over de techniek die voor u het beste lijkt.
De wonden worden dichtgemaakt met oplosbaar hechtmateriaal. Dit hecht-materiaal hoeft later dus niet verwijderd te worden. Ook krijgt u drains (dunne slangetjes) ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren.
Na behandeling
U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, uw polsslag en het verband.
Zodra u voldoende wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U mag dan weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan omdat u misselijk kunt zijn als gevolg van de narcose. Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige.
Wanneer u goed gedronken hebt, geplast hebt en niet (meer) misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Binnen enkele dagen worden de drains verwijderd. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht.
Nadat de drains en het verband zijn verwijderd, gaat u de stevige beha dragen die u meegenomen hebt. Wij adviseren u deze beha in de eerste 4 weken na de operatie dag en nacht te dragen.
De eerste vier weken na de operatie mag u geen zwaar werk doen; hieronder wordt ook intensieve conditietrainingen verstaan. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van hoe uitgebreid uw ingreep was. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken. Het nut van littekencrèmes is nooit echt bewezen. Mogelijk hebben sommige mensen er wel baat bij. Zolang het litteken rood is, mag u er niet mee in de zon of onder de zonnebank. U kunt het beschermen met een pleister of met een sunblock (factor 30).
Folders
Lees voor meer informatie de folder 'Borstverkleining en borstversteviging'.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.
- Polikliniek Plastische Chirurgie (0344) 67 40 81 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.