Botgroeistimulatie

U heeft een bot gebroken en wilt natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geneest. Uw behandelend arts heeft u daarom een botgroeistimulator voorgeschreven. Dit apparaatje stimuleert de aanmaak van nieuwe botcellen. Hierdoor geneest uw breuk sneller. U mag het apparaat meenemen naar huis. De gipsverbandmeester legt u uit hoe u de stimulator kunt aan- en afkoppelen. Hieronder leest u hoe een botgroeistimulator werkt. 

 

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Meer over

Veel breuken genezen binnen één tot drie maanden. Bij sommige breuken gaat dit langzamer. Deze breuken staan erom bekend slecht of traag te genezen. Dit worden ook wel ‘risicobreuken’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn het schippersbotje in de pols en een onderbeen breuk. Een botgroeistimulator kan helpen deze botbreuken sneller te laten genezen. 

Wat is een botgroeistimulator?

De botgroeistimulator is een klein apparaatje dat in en om de breuk een pulserend (kloppend) elektromagnetisch veld vormt. Dit elektromagnetische veld stimuleert de aanmaak van botcellen. Hierdoor geneest de breuk sneller. Het apparaat weegt maar 100 gram en is eenvoudig in gebruik. U draagt de botgroeistimulator ongeveer vier uur per dag. De stimulator werkt op een zelfstandige voeding (een soort batterij). U kunt dus gaan en staan waar u wilt. De gipsverbandmeester legt de botgroeistimulator bij u aan. 

Hoe ziet een botgroeistimulator eruit?

Hier ziet u een tekening van de botgroeistimulator. Links ziet u de stimulator (Patiënt Unit) met de voeding (soort batterij) en rechts de spoel. De spoel wordt rondom de breuk geplaatst en vastgemaakt met klittenband.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aan- of afkoppelen van de voeding

Hier ziet u hoe de voeding kan worden aan- en afgekoppeld. Soms moet u de voeding iets harder aandrukken totdat u een duidelijke ‘klik’ hoort. Als de voeding is aangesloten, hoort u een pieptoon van tien seconden. Na de pieptoon kunt u op het venster (display) zien of de stimulator het doet. Een knipperende punt betekent dat het systeem werkt.

De voeding/batterij kunt u niet opladen. Hij doet het ongeveer 150 uur. Als de voeding niet meer goed werkt of bijna leeg is, kunt u bij de gipskamer een nieuwe voeding krijgen. Op dat moment kunt u ook met de gipsverbandmeester bespreken of de behandeling goed gaat. 

 

 

 

 

 

 


Het venster (display) van een botgroeistimulator

Op het venster kunt u meldingen zien. De vier cijfers zeggen iets over de duur van de behandeling en de levensduur van de stimulator (de Patiënt Unit). De knipperende punt onder in het venster, geeft aan dat het systeem goed werkt. Als u een waarschuwingssignaal hoort, kunt u het venster controleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het venster kunt u de volgende meldingen zien:

  • U ziet geen tekst: dit betekent dat de voeding vervangen moet worden. Neem contact op met de gipskamer;
  • PACE: voeding moet vervangen worden. Neem contact op met de gipskamer;
  • FAIL of COIL: controleer de verbinding tussen de Patiënt Unit en de spoel door eerst de voeding en daarna de Patiënt Unit af te koppelen. Hierna kunt u de Patiënt Unit en voeding weer aankoppelen. Als opnieuw FAIL of COIL in het venster verschijnt, kunt u contact opnemen met de gipskamer;
  • LIFE: einde levensduur Patiënt Unit bereikt. Neem contact op met de gipskamer.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie.

  • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 - van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen