Botoxinjectie-therapie van de blaas

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plotseling heel nodig plassen. Dit gebeurt zowel overdag als in de nacht. Soms is het gevoel zo sterk, dat zij ongewild wat urine verliezen. Een overactieve blaas kan op verschillende manieren worden behandeld. Vaak wordt gestart met blaastraining en/of medicijnen. Als dit onvoldoende werkt, kan een behandeling met Botulinetoxine (Botox®) helpen.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Botox is een medicijn dat ingespoten wordt. Het is vooral bekend als antirimpel-behandeling. Botox verlamt de prikkeloverdracht in de blaas. Hierdoor wordt het gevoel van 'nodig moeten plassen' minder, en kunnen mensen beter hun plas ophouden. Het effect van de behandeling is na ongeveer drie dagen merkbaar. Botox werkt gemiddeld acht maanden, maar kan ook langer dan een jaar werken. Als de klachten terugkomen, kan de ingreep worden herhaald.

Behandeling

De ingreep wordt gedaan op de polikliniek Urologie. U krijgt een plaatselijke verdoving van de blaas. Voor de ingreep gebruikt de uroloog een kijkbuis met een camera (cystoscoop). Hiermee kan hij of zij in de blaas kijken. Door deze kijkbuis geeft de uroloog ook de botoxinjecties. U krijgt ongeveer twintig injecties in de blaasspier. U voelt hier bijna niets van.

U wordt voor deze ingreep een dag opgenomen in het ziekenhuis.

Na behandeling

De behandeling heeft bijna geen nare bijwerkingen. Wel kan de urine door de injecties soms iets bloederig zijn. Soms kan de urine een tot twee dagen een roze kleur hebben. 

Wanneer moet u contact opnemen?

  • U verliest veel en helderrood bloed.
  • U merkt dat het uitplassen niet of erg moeizaam gaat.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.