Botoxinjectie-therapie van de blaas

U heeft een overactieve blaas. Dit betekent dat u vaak het gevoel heeft dat u moet plassen. Botoxinjecties (botuline-toxine) werken als een spierontspanner. Door de injecties gaan er minder signalen van de zenuwen naar de blaasspier en van de blaas naar de hersenen. De blaas ontspant zich en trekt minder vaak samen. Hierdoor vermindert het vervelende gevoel van ‘weer moeten plassen’.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Een overactieve blaas kan op verschillende manieren worden behandeld. Vaak wordt gestart met blaastraining en/of medicijnen. Als dit onvoldoende werkt, kan een behandeling met Botulinetoxine (Botox®) helpen. Botox is een medicijn dat ingespoten wordt. Het is vooral bekend als antirimpel-behandeling. Botox verlamt de prikkeloverdracht in uw blaas. Hierdoor krijgt u minder snel het gevoel dat u moet plassen en kunt u uw plas beter ophouden. U merkt het effect van de behandeling na ongeveer drie dagen. Botox werkt gemiddeld acht maanden, maar kan ook langer dan een jaar werken. Als de klachten terugkomen, kan de ingreep worden herhaald.

Behandeling

De ingreep wordt gedaan op de polikliniek Urologie. U krijgt een plaatselijke verdoving van de blaas. Voor de ingreep gebruikt de uroloog een kijkbuis met een camera (cystoscoop). Hiermee kan hij of zij in de blaas kijken. Door deze kijkbuis geeft de uroloog ook de botoxinjecties. U krijgt afhankelijk van de dosering en soort Botox die word gebruikt 10 tot 30 injecties. U voelt hier bijna niets van. Na de botox injecties mag u nog een half uur in de wachtkamer plaats nemen. Voelt u zich dan goed dan mag u naar huis. In de middag heeft u een telefonische afspraak met de verpleegkundige.

Na behandeling

De behandeling heeft bijna geen nare bijwerkingen. Wel kan de urine door de injecties soms iets bloederig zijn. Soms kan de urine een tot twee dagen een roze kleur hebben. 

Wanneer moet u contact opnemen?

  • U verliest veel en helderrood bloed.
  • U merkt dat het uitplassen niet of erg moeizaam gaat.

Lees voor meer informatie Botoxinjectie-therapie van de blaas.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur.