Bovenooglidcorrectie

Met het ouder worden verslapt de huid rond de bovenoogleden. Het komt regelmatig voor dat deze huid hierdoor zo uitrekt dat hij voor de ogen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan gecorrigeerd worden met behulp van plas-tische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). 

Afdeling

Plastische Chirurgie

Lees meer

Meer over

Een overhangend bovenooglid kan problemen geven bij het zien. Een klacht die veel voorkomt is dat patiënten vinden dat ze er moe of oud uitzien. Blep-harochalasis van de bovenoogleden ontstaat doordat de huid rondom het oog slapper wordt. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of er een bolling boven het oog laat zien. 

Voorbereiding

Gebruikt u medicijnen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Wellicht zijn aan-passingen nodig voorafgaande aan de ingreep. Uw arts vertelt u dan precies hoe u de medicatie gedurende de behandeling moet aanpassen. Ook moet u ten minste een dag van te voren stoppen met het drinken van alcohol. 

Behandeling

Een correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden. Wanneer het uw beide bovenoogleden betreft, worden rechts en links in één sessie behandeld. De ingreep duurt per ooglid ongeveer twintig minuten. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in de polikliniek. Na ongeveer 1 uur kunt u naar huis worden gebracht, zelf autorijden wordt afgeraden. 

Wanneer u een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen op de dagverpleging. Voor een algehele verdoving moet u van tevoren nuchter zijn. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Tijdens de operatie wordt er een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu verwijderd worden. Het sneetje wordt vervolgens gehecht met een onderhuidse, fijne hechting. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar. Hoewel de operatie met de grootste zorg wordt uitgevoerd, is het moeilijk om een totaal symmetrisch resultaat te garanderen. 

Na behandeling

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwol-len zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Houd u er rekening mee dat het dragen van contactlenzen de eerste dagen tot weken lastig kan zijn. Er wordt geen verband aangebracht, zodat u gewoon kunt wassen en douchen. De pleistertjes die op de wond zitten blijven meestal goed zitten als u ze voorzichtig droogdept. Het is aan te bevelen om thuis de oogleden de eerste dag(en) te koelen met natte kompressen of een ijsbril. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Het gebruik van een pijnstiller is dan meestal niet nodig. De eerste dagen na de operatie wordt het afgeraden om te bukken, persen of zwaar te tillen omdat dit de bloeddruk in het gezicht verhoogt. 

Na ongeveer zeven dagen worden de hechtingen verwijderd. Een week later kan het litteken eventueel met een zalf of crème worden ingesmeerd (ook ma-ke‑up is dan weer mogelijk). Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). Het is raadzaam om uw littekens te beschermen door middel van een zonnebril of met een sunblock (factor 20). De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog twee tot drie weken licht gezwollen of enigszins blauw verkleurd zijn. Ook kunt u last hebben van jeuk of een trekkend gevoel rondom de ogen. Hoe snel u weer kunt gaan werken, hangt voor een belangrijk deel af van uw eigen inschatting wanneer u vindt dat u weer ‘toonbaar’ bent. Na ongeveer 12 weken zijn de littekens vrijwel verdwenen en is het eindresultaat zichtbaar. Het resultaat is meestal spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op de gezichtsuitdrukking. 

Lees voor meer informatie de folder 'Bovenooglidcorrectie'.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Plastische Chirurgie (0344) 67 40 81 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.