Buikwandcorrectie

Door gewichtsverlies, zwangerschappen, veroudering van de huid of opera-ties kan de buikwand verslappen. Door middel van plastische chirurgie kan dit worden gecorrigeerd. Deze ingreep heet in medische termen abdominoplas-tiek ofwel een buikwandplastiek. Bij een buikwandplastiek wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst en/of is het nodig om de buikspieren te verstevigen. 

Afdeling

Plastische Chirurgie

Lees meer

Voorbereiding

Meestal wordt u opgenomen op de dag dat u geopereerd wordt. U meldt zich in het ziekenhuis op de afgesproken tijd en plaats. Daar wordt u de weg gewezen naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling wordt u door de verpleegkundige verwelkomd. Deze neemt in het kort opnieuw uw gegevens op, zodat de verpleegkundige zorg op uw persoonlijke situatie afgestemd kan worden. U krijgt u een folder met afdelingsinformatie. 

Wij verzoeken u de medicatie die u thuis gebruikt mee te nemen naar het zie-kenhuis, zodat voor ons duidelijk is welke medicatie u precies gebruikt. 

Behandeling

De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand helemaal los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribben en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert zij het overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Wanneer de buikspieren zijn uitgerekt, verstevigt de chirurg deze ook meteen. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt er een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar hecht de chirurg vervolgens de navel in. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Deze drains worden voordat u het ziekenhuis mag verlaten (met ontslag gaat) verwijderd. 

Na behandeling

Na de ingreep wordt u wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende wakker bent gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, uw polsslag en het verband. U mag weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan omdat u nog misselijk kunt zijn van de narcose. Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige. Wanneer u goed gedron-ken en geplast hebt en niet meer misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus. 

Na één tot drie dagen worden de drains verwijderd, afhankelijk van de hoe-veelheid wondvocht. De hechtingen lossen vanzelf op; deze hoeven dus niet verwijderd te worden. Het is belangrijk om ondersteunend ondergoed te dra-gen welke zo hoog mogelijk (bij voorkeur ook de bovenbuik) ondersteunt.)

Lees voor meer informatie de folder 'Buikwandcorrectie'.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Plastische Chirurgie (0344) 67 40 81 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.