Cardioversie

Bij een cardioversie wordt er met een defibrillator een elektrische stroom aan het hart gegeven. Hierdoor krijgt het hart weer de kans om regelmatig te kloppen. Omdat deze behandeling pijnlijk is krijgt u een lichte narcose toegediend, zodat u van de behandeling niets merkt.

Afdeling

Hartbewaking

Lees meer

Meer over

Waarom een cardioversie?

Bij een onregelmatig en daarbij mogelijk ook wat snel hartritme, kan de pompfunctie van het hart minder goed zijn dan bij een regelmatig hartritme. Klachten kunnen zijn: (ernstige) vermoeidheid, onregelmatige hartslag, overslaan van het hart, vocht vasthouden en daardoor benauwdheidsklachten.

Voorbereiding

Wat wordt er van u verwacht vóór de cardioversie?

 • U laat bloed prikken bij het laboratorium, volg route 5. Hiervoor ontvangt u een formulier na uw afspraak bij de cardioloog.
 • U belt de trombosedienst als u Vitamine-K-antagonisten gebruikt, zoals: Sintrommitis of Marcoumar.
 • U maakt een afspraak bij de afdeling Opname (0344) 67 40 70.
 • U krijgt een uitnodiging om langs te komen voor een POS (Pré Operatieve Screening). Hier wordt gekeken of er risico’s te verwachten zijn bij de narcose. Ook hoort u of en wanneer u nuchter moet zijn. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten en drinken voor de ingreep.

Medicatie op de dag van de opname

 • U neemt voor de behandeling de medicatie in zoals u gewend bent. De ochtendmedicatie neemt u in met een slokje water.
 • Heeft u diabetes (suikerziekte)? Neem dan ’s ochtends niet de insuline of suikertabletten in. Overleg hierover met uw arts.

Cardioversie

Ontstollen van het bloed

Door een onregelmatig hartritme kunnen er bloedstolsels ontstaan. Om de cardioversie goed te laten verlopen, is het belangrijk dat uw bloed is ontstold. Hiervoor krijgt u bloedverdunners. Er zijn twee groepen bloedverdunners:

Vitamine-K-antagonisten:

 • acenocoumarol (Sintrommitis®)
 • fenprocoumon (Marcoumar®).

NOAC’s:

 • dabigatran (Pradaxa®),
 • rivaroxaban (Xarelto®),
 • apixaban (Eliquis®) en
 • endoxaban (Lixiana®).

Het ontstollen van het bloed met vitamine-K-antagonisten. Waar let u op?

Antistolling via de Trombosedienst

Gebruikt u Sintrommitis of Marcoumar of u bent hiermee gestart? Dan regelt de trombosedienst het ontstollen. Als u weet dat u een cardioversie krijgt, moet u de trombosedienst hierover informeren. De medewerkers van de trombosedienst stellen de stolling juist in, als dit nodig is. Dit is van groot belang omdat bij onvoldoende antistolling (een INR onder de 2,0 in de drie weken voor de behandeling) de cardioversie niet door kan gaan.

U kunt de trombosedienst bereiken via: (0344) 67 38 00.

Thuis meten van uw stollingswaarde

Meet u thuis uw INR-waarde (International Normalized Ratio)? Dan is het belangrijk dat uw INR-waarde in de drie weken vóór de behandeling minimaal 2,0 is. Heeft u een uitslag onder de 2,0? Meld dit alstublieft bij de afdeling Opname (0344) 67 40 70. Er wordt dan een nieuwe datum ingepland. Neem altijd de uitslagen van de laatste drie weken mee naar het ziekenhuis.

Het ontstollen van het bloed met NOAC’s. Waar let u op?

Tablet vergeten?

Bij het gebruik van dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) of endoxaban (Lixiana) is het belangrijk de tabletten elke dag heel precies in te nemen. Als u één keer een tablet bent vergeten in de drie weken vóór de cardioversie, dan moet er een nieuwe afspraak gepland worden voor een cardioversie. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Opname (0344) 67 40 70.

Behandeling

Opname op de dag van de behandeling

 • U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de TVO-balie in de centrale hal van het ziekenhuis. De gastvrouw of gastheer brengt u naar afdeling R1 (Hartbewaking).
 • Als u lichamelijke klachten of koorts heeft, moet u dit melden.
 • U wordt aangesloten aan de monitor.
 • U krijgt een infuus waarmee u slaapmedicatie (lichte narcose) krijgt.
 • Er wordt een hartfilm (elektrocardiogram) gemaakt.
 • Soms volgt er bloedonderzoek.
 • De behandeling duurt ongeveer vijf minuten.
 • Als u goed wakker bent, kunt u weer eten en drinken.
 • De behandeling start in aanwezigheid van de arts-assistent Cardiologie, sedationist (een specialist die de narcose verzorgt) en de verpleegkundige.

 

Na behandeling

Na de behandeling

Er is direct te zien of de cardioversie gelukt is of niet. Helaas lukt een cardioversie niet altijd. Het kan zijn dat het onregelmatige hartritme blijft bestaan. Ook kan de hartritmestoornis op een later tijdstip terugkeren.

Is de cardioversie gelukt? Dan mag u 1,5 uur na de cardioversie naar huis als u geen lichamelijke klachten of koorts heeft.

Vervoer naar huis

Op de dag van de behandeling mag u niet zelf autorijden. Dit is in verband met de slaapmedicatie die u tijdens de behandeling krijgt. Het is prettig als een familielid of kennis u ophaalt. Met de familie of kennis wordt een afspraak gemaakt over het tijdstip van ophalen. Hij of zij kan een rolstoel meenemen bij de ingang van het ziekenhuis.

Wat zijn de gevolgen van de behandeling?

Na een cardioversie kunt u spierpijn hebben en/of een roodachtige huid en een branderig gevoel. De huid wordt eventueel behandeld met een zalf en de spierpijn met een tablet paracetamol.

 

Contact

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de hartbewaking (0344) 67 44 01.

Afdeling Opname (0344) 67 40 70

Afdeling Hartbewaking (0344) 67 44 01

Afdeling Polikliniek Cardiologie (0344) 67 40 52