Claudicatio (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens is de medische term voor etalagebenen. Bij inspanning, zoals lopen, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan door de vernauwde slagaders kan worden aangevoerd. Dit zuurstoftekort in de beenspieren zorgt voor klachten zoals pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel in de benen. Door rust te nemen verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele seconden tot minuten. Deze rustmomenten helpen alleen niet om verdere achteruitgang tegen te gaan. Er moet dus actie worden ondernomen!

Afdeling

Fysiotherapie

Lees meer

Meer over

Chronisch ZorgNet

Chronisch Zorgnet biedt een landelijk dekkend netwerk waar patiënten gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen vinden. Binnen Ziekenhuis Rivierenland zijn er meerdere fysiotherapeuten bij Chronisch ZorgNet aangesloten. 

Verwijzing

U kunt bij ons terecht voor een afspraak met een verwijzing van specialist of huisarts. Op de verwijzing moet claudicatioproblemen en de graad van Fontaine vermeld staan.

Behandeling

De behandeling van etalagebenen bestaat uit looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hiermee proberen we de pijnvrije loopafstand te vergroten en verdere achteruitgang te vertragen.

Uit onderzoek blijkt dat door looptraining het risico op vervelende complicaties of operaties in de toekomst afneemt en de maximale loopafstand neemt aanzienlijk toe.  

Vergoeding

Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen/ looptraining uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. 

Contact

Voor het maken van een afspraak of het krijgen van meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie.

  • Fysiotherapie (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
  • Mail ons Fysiotherapiezrt@zrt.nl