Conchotemie (neusschelpverkleining)

De neusschelpen (conchae) bevinden zich in het linker- en rechterdeel van de neus. Ze zijn bekleed met een laag slijmvlies en verwarmen en bevochtigen de ingeademde lucht. Maar soms is de onderste neusschelp zo groot of het slijmvlies zo gezwollen dat de ademhaling door de neus wordt bemoeilijkt, of zelfs onmogelijk is. Het doel van de operatie is het verkleinen van de onderste neusschelp, zodat de ademhaling door de neus verbetert.

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Behandeling

De Celon-techniek, oftewel radiofrequente thermotherapie, is een inwendige verhitting van de neusschelpen (de conchae).
Bij deze behandeling wordt op meerdere plaatsen in het slijmvlies van de neusschelpen een dun naaldje geprikt.
Het slijmvlies van de neusschelp wordt hiermee verhit (tot boven 60 graden Celsius) en zal vervolgens verschrompelen en in volume afnemen. Bij deze methode worden er in principe geen tampons achtergelaten. Bij de tweede methode snijdt of knipt de Keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) in de lengterichting, een strook neusschelpslijmvlies met neusschelpbot weg. Dit wordt een conchotomie genoemd. Er blijven geen zichtbare littekens achter, omdat er niet aan de buitenkant van de neus geopereerd wordt. Aan het einde van de operatie brengt de KNOarts aan beide kanten van de neus een neustampon in. Dit gebeurt om een nabloeding te voorkomen en eventueel te beperken.

Na behandeling

De volgende dag na de operatie komt u naar de polikliniek om de neustampons te laten verwijderen. Na het verwijderen van de neustampons kan er wat vers bloed of bloederig slijm uit de neus komen. Dit is normaal. De genezing van het neusslijmvlies duurt ongeveer vier tot zes weken. Dit gaat gepaard met korstvorming. Om de korstjes los te weken is het belangrijk dat u de neus spoelt met zout water. U krijgt een folder mee naar huis over de zoutspoeling. Na ongeveer één tot twee weken komt u opnieuw ter controle op de polikliniek.

Leefregels voor de eerste week thuis

Om een nabloeding te voorkomen moet u de eerste week na de operatie zorgen dat uw neus niet belast wordt. Houdt u daarom aan de volgende leefregels:

  • Til geen zware voorwerpen.
  • Pers niet te hard bij de ontlasting.
  • Snuit de eerste drie dagen uw neus niet.
  • Open uw mond als u moet niezen; er ontstaat dan minder druk in de neus. Als u nog tampons in de neus heeft, kan een niesbui geen schade veroorzaken. 
  • Douche niet te heet. 
  • Laat uw eten en drinken afkoelen, voordat u het gebruikt. 
  • Maak geen gebruik van sauna en/of zonnebank. 
  • Ga de eerste drie dagen niet in de zon zitten.

Pijn

Na deze neusoperatie heeft u waarschijnlijk weinig pijn. U kunt een lichte pijn in en rond de neus hebben. Wij raden u aan om de eerste twee dagen, vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg te nemen. Dit betekent dat u ongeveer om de 4 uur 2 tabletten van 500 mg neemt. Als u andere pijnstillers mag of nodig heeft, is dit besproken met de KNO-arts.

Mogelijke complicaties en risico's kort na de operatie

Complicaties bij een operatie aan de neusschelpen zijn zeldzaam. Toch kan er bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Deze complicaties zijn goed behandelbaar. 

Wanneer neemt u direct contact op?

• Als de neus gaat bloeden.
• Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.
• Bij toenemende pijn.

Contact

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen met: 

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur ’s ochtends en van 13.00-16.30 uur ’s middags