Dieëtadviezen voor een vloeibare voeding

 

In onderstaande folder krijgt u informatie over het samenstellen en bereiden van een goede vloeibare voeding. Ook krijgt u tips waarmee u kunt afwisselen. Lees deze folder goed door.

Afdeling

Diëtetiek

Lees meer

Meer over

U gebruikt een vloeibare voeding. Dan is het belangrijk dat uw voeding voldoende energie (calorieën) en voedingstoffen heeft. Van veel voedingsmiddelen kunt u vloeibare voeding maken, maar niet alle voedingsmiddelen zijn hiervoor geschikt. Deze kunt u het beste vervangen.

Behandeling

ALGEMENE RICHTLIJNEN EN PRAKTISCHE TIPS

  • Let erop dat u voldoende vocht binnenkrijgt, 1½ tot 2 liter per dag.
  • Streef ernaar om voldoende vezels te gebruiken. Een vloeibare voeding bevat weinig vezels. Hierdoor kunt u last krijgen van verstopping (zie verder onder Obstipatie).
  • Eet minimaal zes keer per dag. Als uw voeding wordt verdund, wordt het volume ervan groter. Hierdoor heeft u sneller een vol gevoel en kunt u minder eten dan u gewend was. U loopt dan het risico dat u te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u maar drie keer per dag eet, zult u minder voeding krijgen dan nodig is.
  • Omdat u de vloeibare voeding waarschijnlijk langere tijd moet gebruiken, is het prettig om te variëren. U kunt variatie aanbrengen in: De voedingsmiddelen die u gebruikt, kleur (varieer met verschillende soorten groente en fruit), smaak (wissel zoete gerechten af met zure en hartige gerechten), temperatuur (gebruik warme en koude gerechten).
  • U kunt gebruikmaken van keukenapparatuur. Bijvoorbeeld een blender, keukenmachine, (staaf)mixer, stamper of een roerzeef. Als u een roerzeef, mixer of stamper gebruikt, zult u de voeding daarna vaak nog moeten verdunnen.
  • Drinken door een dik rietje gaat gemakkelijker als u het rietje kort knipt. U hoeft dan minder hard te zuigen. Of gebruik een tuitbeker. Tuitbekers zijn bij de thuiszorgwinkel en apotheek te koop.
  • Een vloeibare maaltijd koelt sneller af dan een normale maaltijd. Met een warmwaterbord, isoleerbeker of warmhoudtegel houdt u de maaltijd warm. De warmhoudtegel kunt u in de magnetron verhitten en als onderbord gebruiken.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 42 85 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur