Eerste lijn ergotherapie

U heeft van uw behandelend arts het advies gekregen om een afspraak te maken met een ergotherapeut in de eerste lijn. Deze eerstelijns zorg bieden we niet in het ziekenhuis. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een praktijk in uw omgeving. De ergotherapeut komt dan meestal bij u thuis voor de afspraak. Onder het kopje 'Nuttige Links' vind u een lijst met praktijken in de regio.

Ergotherapie in Ziekenhuis Rivierenland wordt wél verzorgd tijdens opname in het ziekenhuis en als onderdeel van de poliklinische revalidatie behandeling  (PRB).

Afdeling

Ergotherapie

Lees meer

Meer over

Ergotherapie is er op gericht om u zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren binnen uw dagelijkse activiteiten, ondanks fysieke en / of cognitieve beperkingen door een ziekte of aandoening. Deze beperkingen kunnen zich voordoen op de volgende gebieden:

  • Zelfredzaamheid: wassen, douche, aankleden, eten, zitten, verplaatsen binnen- en buitenshuis
  • Productiviteit: werk, vrijwilligerswerk, huishouden, school/studie, computergebruik
  • Ontspanning en vrije tijd: spel, lezen, telefoneren, sociale contacten, uitstapjes maken, vakantie

Hele gewone dingen, bijvoorbeeld wassen en aankleden, boodschappen doen, koken, schrijven of tuinieren kunnen een probleem geven. Wanneer u of uw (mantel-) zorger belemmeringen ervaart bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten kan de ergotherapeut helpen. De ergotherapeut adviseert, traint, coacht en geeft voorlichting om de praktische belemmeringen zoveel mogelijk te verminderen.

Ergotherapie in de eerste lijn wordt 10 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u uw wettelijk eigen risico nog niet verbruikt heeft wordt het bij u in rekening gebracht.

Contact

Heeft u vragen na het lezen van deze informatie? U kunt contact opnemen met de afdeling Ergotherapie.