Ernstige Sepsis/Septische shock

Sepsis (bloedvergiftiging) is een ernstig ziektebeeld, waaraan mensen kunnen overlijden. Dit ziektebeeld kan plotseling ontstaan en iemand wordt in korte tijd ernstig ziek. Het is een infectie, meestal veroorzaakt door een bacterie. Andere verwekkers zijn schimmels, gisten of virussen. Door een ontsteking, bijvoorbeeld een longontsteking of een urineweginfectie, is het mogelijk dat bacteriën in de bloedbaan komen. Ernstige sepsis/septische shock heeft gevolgen voor het hele lichaam. Symptomen kunnen zijn: snelle ademhaling, snelle hartslag, lage bloeddruk, koude rillingen, acuut veranderd bewustzijn, koorts of een te lage lichaamstemperatuur.

Afdeling

Intensive Care (IC)

Lees meer

Meer over

Patiënten met een ernstige sepsis/septische shock hebben infuusvloeistoffen en medicijnen nodig. Het gevolg is dat een patiënt gaat opzwellen. Dit kan soms erg indrukwekkend zijn, maar is van voorbijgaande aard.

In sommige gevallen functioneren de nieren niet of slecht, waardoor patiënten gedialyseerd moeten worden.

Er vindt dagelijks bloedonderzoek plaats en soms wordt er een foto gemaakt van hart en longen. Er zijn regelmatig gesprekken met de intensivist, dit is de arts van de Intensive Care. Als u een extra gesprek wilt, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.

Goed om te weten

Het kan voor u ingrijpend zijn om uw naaste zo ziek te zien tussen bewakingsapparatuur en lijnen. Voor informatie, begeleiding en vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige die voor uw partner, familielid of bekende zorgt.

Behandeling

De voorgeschiedenis van de ziekte is belangrijk om de oorzaak van de ernstige sepsis/septische shock te achterhalen en artsen en verpleegkundigen zullen u hierover vragen stellen. De situatie kan voor iedereen anders zijn.

Bij opname vindt er bloedonderzoek plaats en worden er kweken uit het bloed afgenomen om de verwekker op te sporen. Er wordt direct gestart met antibiotica en verder kunnen er kweken afgenomen worden van urine, slijm (sputum) en van eventuele wonden.

Vervolgens wordt er een infuus in een groot bloedvat ingebracht. In eerste instantie worden er infuusvloeistoffen en medicijnen toegediend om de bloeddruk op peil te houden.
Verder wordt er een lijn ingebracht voor continue bloeddrukbewaking, een katheter voor de afvoer van urine en een maagsonde voor het afvoeren van maagsappen of voor het starten van voeding als de situatie dat toelaat.

Meestal gaat een patiënt aan de beademing, omdat hij/zij te ziek is om zelf goed te ademen. In enkele gevallen vindt er aanvullend onderzoek plaats in de vorm van een echo of CT- scan.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de Intensive Care helpen u graag.

  • Intensive Care (0344) 67 44 02