Extravasatie
Bij sommige onderzoeken op de afdeling Radiologie wordt een contrastmiddel in een bloedvat gespoten. Het kan gebeuren dat deze vloeistof onbedoeld buiten het bloedvat terechtkomt. Dit noemen we extravasatie. Het gelekte contrastmiddel wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Na enige tijd is het helemaal verdwenen.
Behandeling
Het advies is de plaats waar het contrastmiddel is ingespoten met een droog koud kompres te koelen. Dit verzacht de eventuele pijn en voorkomt dat de plek gaat ontsteken. Op de afdeling Radiologie krijgt u een ‘cold pack’ mee.
- Koel iedere dag 4 keer 15 tot 20 minuten. Dit betekent dat u om de 6 uur 15 tot 20 minuten koelt.
- Dit doet u 2 dagen achter elkaar.
- Wanneer nodig kunt u het koelen met 1 dag verlengen. U koelt dan in totaal 3 dagen.
Zorg ervoor dat het koude kompres niet te koud is, bewaar het tussentijds bij voorkeur in de koelkast tussen de 2 en 8 graden Celsius. Wanneer nodig kunt u het kompres maximaal 1 uur in de vriezer leggen om het kompres versneld af te koelen, gebruik beslist geen bevroren kompres.
Na behandeling
Er bestaat een kleine kans dat de plek waar het contrastmiddel heeft gelekt, gaat ontsteken. Als u denkt dat u een ontsteking heeft, neem dan altijd direct contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Rivierenland. De verpleegkundige die u aan de telefoon krijgt, beoordeelt aan de hand van enkele vragen of u een ontsteking heeft. Als het nodig is, wordt u gevraagd naar de afdeling Spoedeisende Hulp te komen.
Folders
In deze folder kunt u meer informatie lezen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust.
- Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur ’s middags
- Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
- Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen