Facetdenervatie

De facetgewrichten vormen de verbinding tussen de onderlinge wervels. Deze gewrichten geven de rug aan de achterzijde steun en beweeglijkheid. Deze facetgewrichtjes kunnen de oorzaak van de pijn zijn, bijvoorbeeld door artrose. Ook zijn er kleine zenuwtakjes die belangrijk zijn voor de pijnsignalen van deze gewrichten. De facetgewrichten kunnen in de nek-, borst- of lende wervelkolom klachten veroorzaken.

Omdat van te voren niet precies bekend is welke facetgewrichten de pijn veroorzaken, moeten er eerst proefblokkades van de zenuwtakjes naar de facetgewrichten worden gedaan. Dit gebeurt door deze zenuwtakjes met een injectie tijdelijk te verdoven, zodat ze geen pijn meer kunnen doorgeleiden. Hierbij wordt meestal aan één zijde de zenuwtakjes van drie facetgewrichten verdoofd. U krijgt dus drie prikken.

Bij een definitieve facetblokkade wordt via een naald een elektrisch stroompje op het zenuwtakje gezet zodat deze verwarmd en onderbroken wordt met als gevolg dat deze zenuwtakjes geen pijnsignalen meer door kunnen geven.

Afdeling

Pijnbestrijding

Lees meer

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. Uw behandelend pijnspecialist geeft u graag meer informatie.